Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Προκλητικός Ακιντζί: Δεν θα αποτρέψετε τίποτα με εντάλματα για τις γεωτρήσεις


Δεν είναι εφικτό να αποτρέψεις ή να φτάσεις κάπου ενεργώντας εκφοβιστικά, απειλώντας με συλλήψεις, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί για τα εντάλματα σύλληψης εναντίον του προσωπικού του Φατίχ.
Υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να κάνει μια συνεργασία οφέλους με τις χώρες και τις εταιρείες που έχει αδειοδοτήσει στην ΑΟΖ, οι οποίες έχουν κάνει «ένα ιστορικό λάθος. Όλες λένε από την μια ότι μερίδιο έχουν και οι Τ/κ σε αυτόν τον πλούτο, μετά γυρνάνε στους Ε/κ και λένε ‘είναι κυριαρχική σας περιοχή, συνεχίστε μόνοι σας».
Ο κ. Ακιντζί έδωσε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» για τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα και είπε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους και πως διέξοδος στην ένταση είναι να μπορέσει να βρεθεί μια λύση εντός διεθνούς δικαίου.
Υποστήριξε ότι για να έχουν πραγματική και νομική ισχύ τα όσα κάνει η «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να υπάρξουν δύο συγκλίσεις. Η μία, είπε, να γίνει μια κοινή επιτροπή με τους Τ/κ που θα ασχοληθεί με τον προγραμματισμό έως και την εμπορικότητα των φυσικών πόρων και η δεύτερη, πρόσθεσε, ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί από την ενεργειακή ισορροπία στην περιοχή, η Τουρκία που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο. Η ε/κ πλευρά, είπε, είναι κλειστή στο να βρεθεί μια λύση, δεν το συζητεί καν και επειδή το απέρριψε, ψευδοκράτος και Τουρκία δεν μπορούσαν να αποφύγουν τα βήματα για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.
Για την στάση των ΗΠΑ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μυστικό πως προσπαθούν να εφαρμόσουν μια εξωτερική πολιτική ηγεμονίας τους και πως στην περιοχή μας προσεγγίζουν τα πράγματα ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα. Με τους αρμόδιους των ΗΠΑ που ο ίδιος συναντάται, ανέφερε, του λένε ότι μια γεώτρηση από την τ/κ πλευρά είναι προβοκατόρικη ενέργεια.

«Κι εγώ τους λέω ‘λέτε ότι αποδέχεστε πως έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Τότε, λέτε στους ε/κ ότι είναι λάθος να προχωράνε μονομερώς;’ Για να είσαι μεγάλη δύναμη δεν χρειάζεται να στηρίζεις μόνο την μία πλευρά και την άλλη να μην λαμβάνεις υπόψιν. Οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν μια στάση στήριξης βημάτων που εξυπηρετούν την σταθερότητα και όχι να ενθαρρύνουν λάθος βήματα», τόνισε ο Ακιντζί.
Μεροληπτική η απόφαση των Med 7, υποστηρίζει ο Τατάρ
Άτοπη και μεροληπτική υπέρ των Ε/κυπρίων, χαρακτήρισε ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ την αναφορά για την Κύπρο στην Κοινή Διακήρυξη της Βαλέτα, που υιοθέτησαν το βράδυ της Παρασκευής οι ηγέτες των νοτίων κρατών μελών της ΕΕ, μετά την Σύνοδο Κορυφής των MED7.
Ο Ε. Τατάρ σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι οι αναφορές αυτές δείχνουν πως αυτοί που υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη δεν θέλουν λύση στην Κύπρο. Όσοι ονειρεύονται ότι θα αναγκάσουν την Τουρκία και την «τδβκ», όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος, να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους, θα απογοητευτούν, προσθέτει ο Ερσίν Τατάρ.
«Οι χώρες της ΕΕ με τις αποφάσεις τους έδειξαν για άλλη μια φορά ότι στο Κυπριακό δεν μπορούν να είναι δίκαιες και αμερόληπτες και στον τ/κ λαό ότι δεν μπορεί να τις εμπιστευτεί για την ασφάλεια και την προστασία των δικαιωμάτων του». Από τον Δεκέμβριο του 1963, συνεχίζει, η ε/κ πλευρά σφετερίζεται με όπλα και εγκλήματα τα δικαιώματα του τ/κ «λαού» για να προσθέσει ότι η ε/κ πλευρά που απέρριψε όλες τις συμφωνίες στο Κυπριακό, έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ και δεν πρόκειται να φτάσουμε πουθενά εάν κάποιοι νομίζουν ότι θα αφήσουν οι Τ/κ τα δικαιώματά τους στους Ε/κ.
Αυτοί που απειλούν την Τουρκία να γνωρίζουν ότι με μια μεροληπτική στάση υπέρ των Ε/κ δεν πρόκειται να συμβάλουν σε μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο που θα βασίζεται στις πραγματικότητες, σύμφωνα με τον Ε. Τατάρ.
https://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: