Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Η Ιταλία ενέκρινε διάταγμα με στόχο τον περιορισμό της δράσης των ΜΚΟ

О Ματέο Σαλβίνι
Η Ιταλία ενέκρινε ένα διάταγμα για την ασφάλεια και τη μετανάστευση το οποίο αποσκοπεί στον περιορισμό της δραστηριότητας των πλοίων που διαχειρίζονται ανθρωπιστικές ομάδες με σκοπό την διάσωση μεταναστών.

Το διάταγμα, το οποίο εγκρίθηκε την Τρίτη το βράδυ, αναφέρει ότι κάθε σκάφος που αγνοεί τις εντολές των ιταλικών αρχών και εισέρχεται στα ιταλικά ύδατα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, μπορεί να λάβει πρόστιμο από 10.000 ευρώ μέχρι 50.000 ευρώ. Εάν οι παραβιάσεις επαναληφθούν, τα σκάφη ενδέχεται να κατασχεθούν.
Μετά την δημοσίευση του σχεδίου έκδοσης του νόμου τον Μάιο, οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασαν την Ιταλία και δήλωσαν ότι το διάταγμα ήταν μια απόπειρα να ποινικοποιηθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που διεξάγονται από ανθρωπιστικές ομάδες και ΜΚΟ.

Μετά τη θέσπιση του διατάγματος, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι το μέτρο δεν επιδιώκει κατασταλτικούς στόχους, αλλά αποσκοπεί στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Η Ευρώπη αγωνίζεται με τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση στην πρόσφατη ιστορία για περίπου τέσσερα χρόνια. Η Ιταλία μαζί με την Ισπανία και την Ελλάδα συγκαταλέγονται στις πιο πληγείσες χώρες, καθώς αποτελούν τα κύρια σημεία εισόδου για τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας απαγόρευσε στα πλοία που μεταφέρουν διασωθέντες μετανάστες να εισέλθουν στα χωρικά ύδατά της, με τα λιμάνια της να παραμένουν κλειστά για τέτοια σκάφη από το περασμένο καλοκαίρι.

https://sputniknews.gr/kosmos/201906123728441-italia-enekrine-diatagma-stoxo-periorismo-mko/

Δεν υπάρχουν σχόλια: