Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Στις ΗΠΑ κρατούν πρόσφυγες στα αεροδρόμια, μετά το διάταγμα Τραμπ

Φωτογραφία: Αssociated Press
Σε άμεση ισχύ, ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, τέθηκε το διάταγμα του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για κλείσιμο των αμερικανικών συνόρων στους πρόσφυγες και σε μουσουλμάνους μετανάστες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρουν οι New York Times, οι πρόσφυγες που πετούσαν προς την Αμερική όταν υπεγράφη το διάταγμα, με το που προσγειώθηκαν συνελήφθησαν και κρατούνται στο αεροδρόμιο. 
Οπως σημειώνουν οι Νew York Times, προς το παρόν είναι ασαφές πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται στα αεροδρόμιο και σε άλλες πύλες εισόδου στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή στο αεροδρόμιο Κένεντι κρατήθηκαν δύο Ιρακινοί, πουι έφθασαν με διαφορετικές πτήσεις.
Ο ένας εκ των δύο, αφού πέρασε όλη τη νύχτα ως κρατούμενος στο αεροδρόμιο και αφού ο δικηγόρος του έκανε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες αφέθηκε τελικά ελεύθερος. Πρόκειτια για τον Χαμίντ Χαλίντ Ντάρβες, ο οποίος δούλευε για την αμερικανική κυβέρνηση για 10 χρόνια στο Ιράκ, ως μεταφραστής, μηχανικός και εργολάβος και είχε μια έγκαιρη βίζα μετανάστευσης. Ο 53χρονος ταξίδευε μαζί με την σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά, οι οποίοι, όμως, δεν συνελήφθησαν. 
«Πρώτα απ'όλα θέλω να ευχαριστήσω όσους φρόντισαν για εμένα και με υποστήριξαν. Αυτό είναι η ψυχή της Αμερικής» είπε μετά την απελευθέρωσή του σε ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αεροδρόμια για να τον υποστηρίξουν. 
«Αυτό είναι που με ώθησε να μετακινηθώ -να αφήσω τη χώρα μου και να έρθω εδώ. Η Αμερική είναι ο τόπος της ελευθερίας. Η Αμερική είναι το μεγαλύτερο έθνος, οι σπουδαιότεροι άνθρωποι στον κόσμο». 
Ο δεύτερος Ιρακινός εξακολουθεί να κρατείται. 
Οπως ανέφερε το CNN στους δύο Ιρακινούς είχε χορηγηθεί βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ και οι δικηγόροι τους κατέθεσαν μήνυση κατά του Ντόναλντ Τραμπ και της κυβέρνησής του. Στη μήνυση αναφέρεται οι δύο άνδρες είχαν τη νόμιμη δυνατότητα να εισέλθουν στις ΗΠΑ, αλλά συνελήφθσηαν λόγω του εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε ο Τραμπ την Παρασκευή. Οι δικηγόροι των δύο Ιρακινών ζητούν ακρόαση καθώς όπως λένε η κράτηση των πελατών τους είναι παράνομη αφού είχαν έγκυρη βίζα. 
Οι δικηγόροι των δύο Ιρακινών, μάλιστα, ανέφεραν νωρίτερα ότι προτίθενται να καταθέσουν μήνυση για λογαριασμό και άλλων προσφύγων. 
Κατήγγειλαν δε, ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους πελάτες τους και ότι σημειώθηκε ένταση όταν προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν. 
«Με ποιον πρέπει να μιλήσω» ρώτησε ένας εκ των δικηγόρων. «Με τον κ. Πρόεδρο» απάντησε ο υπάλληλος της υπηρεσίας Τελωνείων και Συνόρων. «Καλέστε τον κ. Τραμπ», προσέθεσε. 
Η διάταξη που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ με την οποία απαγορεύεται η είσοδος όλων των προσφύγων στις ΗΠΑ για 120 ημέρες, σημειώνουν οι New York Tims, δημιούργησε νομικό κενό για όσους ήταν στο δρόμο προς την Αμερική και πανικό στις οικογένειές τους που τους περίμεναν.


Πηγή: Στις ΗΠΑ κρατούν πρόσφυγες στα αεροδρόμια, μετά το διάταγμα Τραμπ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/315930/stis-ipa-kratoyn-prosfyges-sta-aerodromia-meta-diatagma-tramp#ixzz4X5Oel8VI

Δεν υπάρχουν σχόλια: