Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ρωσία: Νίκη Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές

Image
Tο κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας θριάμβευσε συγκεντρώνοντας ποσοστό 44,5% στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά κέντρα (exit poll) που διενήργησε η κρατική εταιρεία VTsIOM. Στις προηγούμενες εκλογές του 2011, το κόμμα του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ είχε συγκεντρώσει το 49%.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, στις σημερινές εκλογές το εθνικιστικό κόμμα LDPR κατετάγη δεύτερο με 15,3%, ακολουθούμενο από το Κομμουνιστικό Κόμμα με 14,9% και το κόμμα της Δίκαιης Ρωσίας με 8,1%.
Τα φιλελεύθερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι μόνες παρατάξεις που εκφράζονται ανοικτά επικριτικά κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν κατόρθωσε να υπερβεί το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο Κοινοβούλιο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση. Ωστόσο, κάποιοι από τους υποψηφίους τους ενδέχεται να καταφέρουν να εκλεγούν στο Κοινοβούλιο από τις εκλογές στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων ποσοστών από τις δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες (exit polls) πως το κόμμα του νίκησε κι ο λαός ψήφισε το κόμμα του Ενωμένη Ρωσία παρά τους δύσκολους καιρούς.
"Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως το κόμμα μας έχει κερδίσει", δήλωσε ο Πούτιν στα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, έχοντας στο πλάι του τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και ηγέτη του Ενωμένη Ρωσία.
Ο Πούτιν δήλωσε πως το αποτέλεσμα που πιστώνεται το κόμμα του (44,5%) είναι καλό, ενώ κάνοντας αναφορά στην κάμψη της ρωσικής οικονομίας τόνισε "η κατάσταση δεν είναι εύκολη, ο κόσμος το νοιώθει, και θέλουν την ελπίδα πως η πολιτική κατάσταση θα πρέπει να παραμείνει σταθερή".
Αναφορικά με τη μικρή προσέλευση στις κάλπες, μικρότερη του 40% στις 18.00, ώρα Ελλάδος, (έναντι 51% στις προηγούμενες" ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε "πως ναι μεν δεν ήταν η υψηλότερη, αλλά ήταν μολαταύτα σημαντική'.
Από την πλευρά του ο Μεντβιέντεφ, που έσπευσε μετά τα exit polls στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, δήλωσε κι αυτός τη βεβαιότητα πως το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές.

http://www.onalert.gr/stories/rwsia-ekloges-nikh-putin-bouleutikes-ekloges/52039

Δεν υπάρχουν σχόλια: