Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Στο σφυρί ο Προπύλαιος Ερμής από τους Άγγλους ενώ οι Γερμανοί δημοπρατούν ελληνικά νομίσματα

Ξεδιάντροπα οι οίκοι... δημοπρασιών προχωρούν (μάλλον συνεχίζουν) τις πωλήσεις ελληνικών αρχαίων. Μάλιστα εν όψη της ανασκαφής της Αμφίπολης αποκτούν επιπρόσθετη αξία. Αλώνιζαν και αλωνίζουν οι αρχαιοκάπηλοι στην πατρίδα μας. "Σύμμαχοι" και εχθροί που πέρασαν κατά το παρελθόν από την Ελλάδα φρόντιζαν για αυτές τις "εξαγωγές" Ήδη έχουν πωληθεί πολλά για να κοσμούν τις συλλογές των εκάστοτε πλουσίων.. Κ.Π.
Το ΥΠΠΟΑ σταμάτησε την δημοπρασία
Γλίτωσε τη... δημοπρασία στο παρά πέντε! Μια μαρμάρινη προτομή που απεικονίζει τον αγγελιοφόρο των θεών Ερμή ανακλήθηκε άρον άρον από την προγραμματισμένη δημοπρασία «Αρχαιοτήτων», που σήμερα θα κάνει ο οίκος Bonhamsστην έδρα του στο Λονδίνο, διότι πιθανότατα εξήχθη παρανόμως από την Ελλάδα!
Το σπάνιο αυτό αρχαίο έργο, που χρονολογείται γύρω στον 1ο-2ο αιώνα μ.Χ., ήταν ένα από τα 200 υπό δημοπράτηση αντικείμενα που ανακοίνωσε ο διάσημος οίκος στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, από την πρώτη ημέρα που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του Bonhams ο κατάλογος της δημοπρασίας, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επικοινώνησε αμέσως με τον οίκο, ζητώντας περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του έργου. Κατόπιν παραπάνω έρευνας και έχοντας απτές αποδείξεις ότι η εν λόγω κεφαλή είναι προϊόν παράνομης ανασκαφής και έφυγε παρανόμως εκτός ελληνικών συνόρων, η ελληνική υπηρεσία αποφάσισε να ζητήσει την απόσυρσή της από την προγραμματισμένη δημοπρασία.
Οπερ και εγένετο, μια και τα στοιχεία που προσκόμισε η αρμόδια διεύθυνση προς τους διοργανωτές -οι οποίοι, σημειωτέον, είναι απλά οι διαμεσολαβητές- ήταν αδιάσειστα.

Ο κάτοχος

Επόμενη κίνηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως επισημαίνουν και άνθρωποι του ΥΠΠΟΑ, είναι να ζητηθούν από τον φερόμενο ως κάτοχο του έργου τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την προέλευσή του. Αυτά θα κατατεθούν και θα αξιολογηθούν από τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες εν συνεχεία θα πράξουν και αναλόγως.
Η τιμή προεκτίμησης της εν λόγω κεφαλής ήταν 12.000-19.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν αναρτηθεί στον κατάλογο -το έργο πλέον έχει «κατέβει»από τον επίσημο δικτυακό τόπο-, η κεφαλή απεικονίζει τον Ερμή Προπύλαιο.
Νομίσματα που έχουν δημοπρατηθεί από τους Γερμανούς
Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες είχαμε ένα ακόμη κρούσμα με ελληνικά αντικείμενα -αμφιβόλου προελεύσεως- να βγαίνουν στο σφυρί. Πρόκειται για 21νομίσματα από την περιοχή που την περίοδο αυτή μονοπωλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον, την Αμφίπολη, τα οποία θα πουληθούν τον προσεχή Οκτώβριο από τον γερμανικό οίκο δημοπρασιών Gorny and mosch. Οπως έχει γίνει γνωστό, πρόκειται για αρχαία νομίσματα της εποχής του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για τα οποία παραμένει άγνωστο πώς έχουν εξαχθεί από την Ελλάδα.


http://koinosparanomastis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: