Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η Άγκυρα επιχειρεί αναβάθμιση του ψευδοκράτους - Έτοιμη φόρμουλα για μετατροπή των κατεχομένων σε μη αναγνωρισμένο κράτος όπως η Ταιβάν

Η Άγκυρα επιχειρεί αναβάθμιση του ψευδοκράτους - Έτοιμη φόρμουλα για μετατροπή των κατεχομένων σε μη αναγνωρισμένο κράτος όπως η Ταιβάν
Μεθοδικά και συστηματικά η Τουρκία κινείται για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ψευδοκράτους σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Την ίδια ώρα κρίσιμη και σημαντική θεωρεί η Τουρκία την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται έντονα και παρασκηνιακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ξένες διπλωματικές πηγές, η Τουρκία κινείται εντονότερα την τελευταία περίοδο για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, στοχεύοντας βαθμηδόν στην ταϊβανοποίηση των κατεχομένων. Τούτο σημαίνει διεθνείς πολιτικές και εμπορικές σχέσεις και επαφές του ψευδοκράτους ως μη αναγνωρισμένο κράτος. Η προσέγγιση της τουρκικής διπλωματίας αναδεικνύει το επιχείρημα πως «πολλές από τις χώρες μέλη της ΕΕ συνεργάζονται επισήμως με την Ταϊβάν, αλλά δεν κάνουν το ίδιο με την Κύπρο».
Περαιτέρω, υποδεικνύουν πως οι Ελληνοκύπριοι μπορούν και επισκέπτονται ελεύθερα τη βόρεια Κύπρο, έχουν εμπορικές σχέσεις μέσα από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, ενώ τα (υπόλοιπα) κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να το κάνουν. Όπως πληροφορούμαστε, η Τουρκία προωθεί το άνοιγμα και τη λειτουργία γραφείων του κατοχικού καθεστώτος σε χώρες της ΕΕ. Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, είναι πολύ κοντά να λειτουργήσει «εκπροσώπηση» σε βόρεια χώρα της Ένωσης.
Παράλληλα, κινείται για αποκτήσει το ψευδοκράτος καθεστώς παρατηρητή σε διεθνείς οργανισμούς. Το εγχείρημα τούτο δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως εύκολο καθώς διαπιστώνονται δυσκολίες. Η Άγκυρα έχει μεν εξασφαλίσει προ πολλού τη συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας, ωστόσο, για λόγους που δεν αφορούν το Κυπριακό, κράτη-μέλη θέλουν να κάνουν δύσκολη τη ζωή της Τουρκίας δημιουργώντας προσκόμματα. Στην Ισλαμική το ψευδοκράτος συμμετέχει ως παρατηρητής, επιχειρείται ωστόσο προσπάθεια για αναβάθμιση πολιτικών και εμπορικών σχέσεων.
Η Άγκυρα έχει ζητήσει εκπροσώπηση του ψευδοκράτους στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των τουρκοφώνων κρατών. Το θέμα τέθηκε πέρσι, όταν τη σύνοδο φιλοξένησε η Τουρκία. Επανήλθε και φέτος από τον πρόεδρο της τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, Τσεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος  μιλώντας στην 5η Γενική Συνέλευση της οργάνωσης των τουρκοφώνων, που συνήλθε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, είπε πως έχει φθάσει ο χρόνος για να γίνουν βήματα ώστε το ψευδοκράτος να εξασφαλίσει καθεστώς παρατηρητή. Δεν έγινε γνωστό ποιοι προβάλλουν προσκόμματα, ωστόσο η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι να προσκληθεί το ψευδοκράτος. Στην Άγκυρα θεωρούν εύκολο το εγχείρημα τούτο καθώς οι πλείστοι που συμμετέχουν θεωρούνται δορυφόροι της.
Ο σχεδιασμός αυτός, που ουσιαστικά παραπέμπει σε ταβαϊνοποίηση των κατεχομένων, διευκολύνεται εάν η διαδικασία των διαπραγματεύσεων καταρρεύσει. Κι αυτός είναι και ο στόχος της τουρκικής πλευράς. Να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες και να φορτωθεί την ευθύνη η ελληνική πλευρά ή έστω να κατανεμηθεί ισότιμα και στις δύο πλευρές.
Για την Τουρκία η μεγάλη πρόκληση αυτή την περίοδο είναι η εκστρατεία της για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο και για δύο θέσεις μη μόνιμου μέλους, υπάρχουν τρεις υποψηφιότητες (Ισπανία, Νέα Ζηλανδία, Τουρκία). Όπως πληροφορούμαστε, η Άγκυρα έχει δημιουργήσει λόμπι στο αφρικανικό γκρουπ, που αποτελείται από 53 κράτη. Εάν εξασφαλίσει την υποστήριξη αυτή αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα. Η συμμετοχή αρχίζει το 2015 και είναι για δύο χρόνια. Είναι σαφές πως σε περίπτωση εκλογής της, η Τουρκία (δεύτερη φορά σε πέντε χρόνια!), θα είναι παρούσα σε ένα σημαντικό διεθνές όργανο, σε κρίσιμες εξελίξεις για την περιοχή, ενδεχομένως και για την Κύπρο.
Ανέλαβε προσωπικά ο Μπάιντεν
Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, έχει αναλάβει προσωπικά τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και σε αυτούς εντάσσεται και το Κυπριακό. Διατηρεί επαφή με όλους τους βασικούς παίκτες και ταυτόχρονα, σε σχέση με την Κύπρο, συνομιλεί και με τους ηγέτες της ομογένειας. Όπως πληροφορούμαστε, σε όλες τις επαφές του παρουσιάζεται πεπεισμένος ότι υπάρχουν δυνατότητες για επίτευξη συμφωνίας και είναι πρόδηλο πως όλα αρχίζουν και ξεκινούν από το φυσικό αέριο. Για τους Αμερικανούς οι σχεδιασμοί για την ενέργεια είναι πολύ σημαντικοί για να ρισκάρουν την εφαρμογή τους «με εκκρεμότητες όπως το Κυπριακό», σημείωνε ξένη διπλωματική πηγή. Είναι γι’ αυτό που οι ΗΠΑ αναμένουν «την κατάλληλη στιγμή» για να παρέμβουν στο Κυπριακό. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από την Άγκυρα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε και το Κυπριακό. Βεβαίως το βασικό θέμα της συνομιλίας ήταν οι προσπάθειες για απελευθέρωση των Τούρκων ομήρων στη Μουσούλη. Η τηλεφωνική τους επικοινωνία κράτησε μισή ώρα(λόγω και της μετάφρασης προφανώς) και σε αυτή συζητήθηκε και το Συριακό.
Συντήρηση διαδικασίας, σε επιφυλακή οι ΗΠΑ για αποφυγή αδιεξόδου
Συντήρηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό μέχρι και την ερχόμενη άνοιξη, που θα διεξαχθούν οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, επιδιώκουν οι διεθνείς παίκτες. Κι αυτό επειδή διαπιστώνουν πως η διαδικασία δεν κινείται προς την τρίτη και τελική φάση. Οι συζητήσεις στο επίπεδο των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, δεν προχωρούν και είναι προφανές πως όλα «κολλούν» στην τακτική που υιοθετεί η τουρκική πλευρά. Από τη μια Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς επιχειρούν να δημιουργήσουν μια πίεση προς την ε/κ πλευρά για να προχωρήσει η διαδικασία στο πάρε-δώσε, ενώ την ίδια ώρα δηλώνουν πως δεν θα συζητήσουν τα λεγόμενα ακανθώδη θέματα, όπως το εδαφικό κι αυτό της ασφάλειας. Επί της ουσίας οι θέσεις που καταθέτουν είναι προδήλως διαχωριστικές και μη λειτουργικές. Ταυτόχρονα, ο Κουντρέτ Οζερσάι, κτίζοντας «προεδρικό» προφίλ, ασχολείται περισσότερο να κερδίσει το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Η προσπάθειά του να γίνει αρεστός και τους διεθνείς παίκτες δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθώς με τις επαφές του σε διάφορες πρωτεύουσες οι τοποθετήσεις του, κυρίως στα ευρωπαϊκά, ενοχλούν.
Είναι πλέον σαφές πως δεν είναι από τις συζητήσεις στο επίπεδο των διαπραγματευτών που θα προκύψουν εξελίξεις στο Κυπριακό. Αντίθετα, η συντήρηση της διαδικασίας και ενδεχομένως η προσπάθεια να αποτραπεί αδιέξοδο, θα ενεργοποιήσουν τους δυνατούς πρωταγωνιστές, να παρέμβουν δυναμικά. Στην προκειμένη περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως είναι έτοιμες να παρέμβουν, για να αποφευχθεί εν πρώτοις το ναυάγιο και στη συνέχεια να σπρώξουν τις δυο πλευρές σε μια συμφωνία.
Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια: