Σε ένα απίστευτο πάρτι “αρπαχτών” δισεκατομμυρίων δραχμών που μεταφράζεται σε σημερινά λεφτά κοντά στα 60 εκατομμύρια ευρώ(περίπου 20 δισεκατομμύρια δραχμές τότε!) εμπλέκεται ο νυν υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και η “παλιοπαρέα” του τότε κραταιού Σημιτικού ΠΑΣΟΚ, όλοι τους βουτηγμένοι στις ατασθαλίες, τις οικονομικές αμαρτίες και τα “πλεονάσματα” εκατομμυρίων. Όχι όμως στο ταμείο της Περιφέρειας όπως επαίρεται ο Σγουρός υπερήφανα κοροϊδεύοντας τον κόσμο αλλά στην τσέπη του φορολογούμενου πολίτη.
Τα ονοματάκια που βλέπουμε στο πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το “Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 1997″(17 χρόνια πριν!)το οποίο πολύ περίεργα έμεινε στα κρυφά από πέρσι τον Ιούλιο που τελείωσε, δίχως να ανοίξει μύτη και δίχως ακόμα να υπάρχει εισαγγελική εντολή για εντάλματα σύλληψης(άγνωστο γιατί), είναι όλοι τους, ένας κι ένας: Πρώτος και καλύτερος ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, τότε υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας με αναπληρωτή του κ. Φούρα τον νυν περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό. Από το Δ.Σ. τόσο της Οργανωτικής Επιτροπής, όσο και της Γενικής Εκτελεστικής Επιτροπής των αγώνων παρέλασαν πολλοί επιφανείς του τότε Σημιτικού συστήματος. Ο κ. Βασίλης Σεβαστής, ο κ. Λάμπης Νικολάου, ο κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο κ. Χρήστος Σαλαλές και άλλα πολλά «αστέρια» της πράσινης εποχής της ρεμούλας και της αρπαχτής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος της ιστορίας της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, εξελίσσεται με τον Βενιζέλο στο τιμόνι του υπουργείου Πολιτισμού. Τον Ευάγγελο Τούρκογλου που βαρύνεται εκτός από τον συγκεκριμένο διαχειριστικό έλεγχο και από μια ακόμα βαριά αμαρτία: Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Θεσσαλονίκης. Άλλο φαγοπότι στο οποίο κι εκεί ακόμα δεν έχει γίνει εκκαθάριση με ημέτερους και “τρωκτικά να μασουλάνε τα λεφτά του Λαού.
Ο αρχικός προυπολογισμός ! 9 δις για να πάει στα 19 και κάτι, κοντά στα 60 εκ ευρώ! Λεφτά του Λαού!
Τεράστιες ευθύνες στο μεγάλο φαγοπότι έχουν και όσοι τους διαδέχθηκαν: Το 2007, όταν αρχίζει να έρχεται ξανά το θέμα στην επιφάνεια, υφυπουργός Αθλητισμού είναι ο Γιώργος Ορφανός και, διά επισήμων εγγράφων, με αφορμή δυο σχετικές ερωτήσεις του Γιάννη Δραγασάκη, παραπέμπει τον έλεγχο στο ψυγείο αφού όλοι όσοι εμπλέκονταν ήταν προφανώς “κουνιαδάκια” στη μάσα.
Σύμφωνα με τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών κατά τα επίσημα έγγραφα του Ε.Σ, η δαπάνη τέλεσης των αγώνων έφτασε τα 19 δισεκατομμύρια δραχμές (δηλαδή, 56 εκατ. ευρώ), ενώ είχαν προϋπολογιστεί τα μισά, κάπου 9 δις δραχμές!. Στο πόρισμα των 100 σελίδων προκύπτουν σημεία και τέρατα:
Σύμφωνα με τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών κατά τα επίσημα έγγραφα του Ε.Σ, η δαπάνη τέλεσης των αγώνων έφτασε τα 19 δισεκατομμύρια δραχμές (δηλαδή, 56 εκατ. ευρώ), ενώ είχαν προϋπολογιστεί τα μισά, κάπου 9 δις δραχμές!. Στο πόρισμα των 100 σελίδων προκύπτουν σημεία και τέρατα:
- Από επίσημα έγγραφα προκύπτει πως δεν είχε αποδοθεί ο απολογισμός της διάθεσης των εισιτηρίων, ύψους 250 εκατ. δραχμών –περίπου 800 χιλιάδων ευρώ– από το όργανο του ΣΕΓΑΣ. Το αιτιολογικό; Χάθηκαν, λέει, στα ερείπια του παλιού Σταδίου Καραϊσκάκη στο οποίο είχαν φυλαχθεί και δεν «σώθηκαν» όταν γκρεμίστηκε.
- Το κόστος του πρωταθλήματος υπερέβη περίπου κατά δέκα φορές το αρχικώς προϋπολογισθέν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που υποβλήθηκε στην υπογραφείσα μεταξύ IAAF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου) και ΣΕΓΑΣ σύμβαση.
Το κόστος στο οποίο “απογειώθηκε” ο προυπολογισμός. 19ΔΙς
- Τα έργα και οι προμήθειες έγιναν ως επί το πλείστον το τελευταίο τετράμηνο πριν από το αθλητικό γεγονός, τα περισσότερα δε εξ αυτών χωρίς καμία διαδικασία επιλογής, πράγμα το οποίο οδήγησε στην εκτίναξη των εξόδων, κυρίως διότι οι ανάγκες του πρωταθλήματος αντιμετωπίστηκαν υπό την πίεση του χρόνου, χωρίς προγραμματισμό.
- Ο γενικός διευθυντής προέβη στο πλείστον των διαχειριστικών πράξεων, κατά παράβαση των καταστατικών διατάξεων του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, καθιστάμενος έτσι ο βασικός de facto υπόλογος.
- Κατά τη διαδικασία ανάληψης των δαπανών δεν τηρήθηκαν ούτε οι κανόνες που έθεσε η ίδια η ΚΟΕ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι τελετές έναρξης-λήξης, για τις οποίες ο σχετικός διαγωνισμός κρίθηκε άγονος και κατόπιν ανετέθη στον ημέτερο συνθέτη, Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος ήταν μέσα σε όλες τις παρεμφερείς μπίζνες με το δημόσιο με αποτέλεσμα να γίνει πάμπλουτος. Σημειωτέον, ότι από τις 800.000.000 δρχ. που ήταν το αρχικό εγκεκριμένο κονδύλι, το κόστος εκτινάχθηκε στα 2.235.997.199 δρχ.
- Ελαβαν χώρα διπλοπληρωμές δαπανών, π.χ. δωμάτια ξενοδοχείων, σκηνοθεσία, καθώς και υπερτιμολογήσεις διαφόρων παροχών.
- Στον τομέα των προσλήψεων παρατηρήθηκαν επιπλέον καταβολές ποσών για παροχή υπηρεσιών χωρίς να αποδεικνύεται αυτή, π.χ. η πολλαπλή καταβολή «υπερωριακής αποζημίωσης» στους υπαλλήλους του ΟΑΚΑ, χωρίς να αποδεικνύεται η ανάγκη, οι ώρες και το κόστος κατά την κείμενη νομοθεσία. Ως τρανό στοιχείο διασπάθισης δημοσίου χρήματος αναφέρεται η πληρωμή «εθελοντών» ύψους περίπου 600.000.000 δρχ.
- Σημεία και τέρατα παρατηρήθηκαν στον τομέα της επάνδρωσης του Γραφείου Τύπου με επικεφαλής τον “πράσινο” τότε Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο για περαιτέρω προσλήψεις, διαδικασία που κρίθηκε μη νόμιμη, διότι τούτο δεν προβλέπονταν από τις καταστατικές του νομικού προσώπου υπουργικές αποφάσεις. Ενδεικτικά από το πόρισμα βλέπουμε ότι ο Θεοδωρακόπουλος έλαβε γύρω στα 10 εκ δραχμές ως αμοιβή ενώ τα συνεταιράκια του, κάποιοι δημοσιογράφοι κοντά στα 12.000.000 δραχμές τότε. Ονόματα στο γραφείο Τύπου διακρίνουμε τους Νικήτα Γαβαλά, Στράτο Σεφτελή κ.α.
-Ως μεγάλο κρίθηκε το σκάνδαλο που είχε επίκεντρο τα εισιτήρια των αγώνων, αξίας 392.120.000 δρχ., για τα οποία ουδέποτε αποδόθηκε λογαριασμός από τον ΣΕΓΑΣ (για ποσό 249.000.000 δρχ.) και την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή (142.620.000 δρχ.). Με απλά λόγια δεν εισπράχτηκε ποτέ το αντίτιμο του συγκεκριμένου πακέτου των εισιτηρίων, τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στην κατηγορία των «δωρεάν», των διατεθέντων δηλαδή βάσει συμβατικών υποχρεώσεων με ξένες ομοσπονδίες και χορηγούς, ή για δημόσιες σχέσεις (άλλα 120.477.500 δρχ.).
-Οσμή εγκληματικών πράξεων, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, υπερτιμολογήσεων αλλά και εικονικών τιμολογίων, φαίνεται να προκύπτει και από τις αμοιβές του προσωπικού. Φύλακας του ΟΑΚΑ έφτασε να πληρώνεται το 1997 με 1.000.000 δραχμές. Πήγαιναν τα λεφτά στην τσέπη του ή έπαιρνε ένα ποσό και τα άλλα πήγαιναν στα αφεντικά του;
«Ολο το αποδεικτικό υλικό μεταφέρθηκε εδώ και χρόνια σε αποθηκευτικούς χώρους στο Στάδιο (το παλιό) “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, από το οποίο μεγάλο μέρος μεταφέρθηκε πριν από δύο-τρία χρόνια σε άλλο αποθηκευτικό χώρο στα Μέγαρα και παρά τις προσπάθειές μας όλο αυτό το διάστημα δυστυχώς δεν βρέθηκε» ήταν ο προβαλλόμενος ισχυρισμός της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος δικαιολογημένα δεν κρίθηκε επαρκής.
Ο φάκελος ωστόσο παραμένει ανοιχτός και το Ελεγκτικό Συνέδριο απέστειλε σημειώματα (φύλλα μεταβολών και ελλείψεων) στους υπεύθυνους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ υπολόγους, ζητώντας τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, να προσέλθουν για διευκρινίσεις, αλλά και να γυρίσουν πίσω τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα». Δηλαδή ο ένας εκ των υπαιτίων, Γιάννης Σγουρός ελέγχεται ακόμα, το παίζει ακέραιος και κάνει την “πάπια” διαχειριζόμενος τεράστια ποσά από τα κοινοτικά κονδύλια. Ελλάς το μεγαλείο σου.
@@@
Όπως έχει σημειωθεί, το σκάνδαλο αυτό το οποίο αποτελεί ρουκέτα μεγατόνων, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη των εγγράφων που περιλαμβάνονται στον φάκελο της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου τα οποία έχουμε ένα προς ένα στην κατοχή μας και αφορά το «Αθήνα 1997». «Μασούλησαν» 19 δισεκατομμύρια δραχμές τα πράσινα «σαγόνια» του 1997 και σήμερα(με τις στρατιές ανέργων και το τεράστιο έλλειμμα) ουδείς μπαίνει στον κόπο να απαντήσει στο ερώτημα τι έγιναν αυτά τα λεφτά.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ενώ το διαβιβαστικό της Εισαγγελίας Πρωτοδικών (Α.Π. 65378), με την υπογραφή του κ. Παναγιώτη Πούλιου, έχει ημερομηνία 23-07-2007, η απάντηση της επικεφαλής της ομάδας ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Δέσποινας Καββαδία, με ημερομηνία 04 Μαρτίου του 2013, είναι η εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι επί της υπόθεσης του ελέγχου του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού, “Αθήνα 1997’’, δεν έχει συνταχθεί ακόμη πόρισμα ελέγχου».
Μετά, τον Ιούλιο του 2013 που έγινε και τελείωσε το πόρισμα-τι απέγινε η υπόθεση; Μπήκε στα συρτάρια και παραγράφηκε; Απαντήστε ρε ,λαμόγια…
http://www.makeleio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου