Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Δώρα Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης προς Τουρκία


Δώρα στον Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με στόχο την επανεκκίνηση της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Επιδίωξη των Βρυξελλών είναι να οικοδομήσουν εκ νέου με την Άγκυρα θετικές σχέσεις, οι οποίες ως γνωστόν διέρχονται περίοδο ψυχρότητας μετά τις διαφωνίες και τις αντιδράσεις αναφορικά με τη στάση που τήρησε το καθεστώς Ερντογάν έναντι των διαδηλώσεων. Απώτερος δε στόχος της προσπάθειας των Βρυξελλών είναι η επανεκκίνηση των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν ουσιαστικά παγώσει εδώ και 37 ολόκληρους μήνες, καθώς δεν έχει ανοίξει κανένα τουρκικό διαπραγματευτικό κεφάλαιο.
Στο πλαίσιο αυτό,τροχιοδρομούνται οι εξής κινήσεις:
1. Γίνονται σκέψεις για πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν και των ηγετών όλων των υποψηφίων κρατών σε ειδική συνάντηση υπό την ομπρέλα της Συνόδου Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή της Τουρκίας σε ειδικές συσκέψεις, στο πλαίσιο συνόδων κορυφής, αποτελεί αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.
2. Γίνονται κινήσεις για άνοιγμα δύο έως τριών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Τον Οκτώβριο, μετά από τρία και πλέον χρόνια, αναμένεται να ανοίξει το τουρκικό κεφάλαιο Περιφερειακή Πολιτική, ενώ οι Βρυξέλλες και η Λιθουανική Προεδρία, οραματίζονται και το άνοιγμα του κεφαλαίου «Νομισματική Πολιτική» ή και του κεφαλαίου «Κοινωνική Πολιτική και Απασχόληση».
Αυτοί είναι οι « σύμμαχοι» της Κυβέρνησης Νίκου Ανα(ν)στασιάδη. Επίσης δεν μπορεί να παραμείνει ασχολίαστη η αδράνεια και η ανοχή που δείχνουν οι Κυβερνώντες. Ένα Εθνικό Κράτος θα είχε το θάρρος να βάλει όσους ονειρεύονται την Τουρκία στην Ε.Ε στη θέση τους!
Ε.ΛΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: