Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Πως μαγειρεύτηκαν τα νούμερα... "Mαγική εικόνα" το δήθεν "πρωτογενές πλεόνασμα"!!



"Mαγική εικόνα" είναι το περίφημο "πρωτογενές πλεόνασμα" που ανακοινώθηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ.Σταϊκούρα. Κατ'αρχήν οι θετικές επιδόσεις σημειώθηκαν...

όχι επί των αρχικών αλλά επί των αναθεωρημένων προβλέψεων. Έπειτα υπάρχει μεγάλη υστέρηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο «πάγωμα» των επιστροφών φόρου αλλά και στις υπερβάσεις δαπανών στις επιχορηγήσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ειδικότερα, ο στόχος για τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού φαίνεται ότι επιτεύχθηκε αφού "έκλεισαν" 119 εκατ. ευρώ υψηλότερα από την αναθεωρημένη πρόβλεψη, ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης των εισοδημάτων.

Οι επιστροφές φόρων ήταν 517 εκατ. ευρώ λιγότερες από το στόχο, με κίνδυνο να προστεθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών, όπως επίσης ότι οι φόροι επί της κατανάλωσης ήταν 128 εκατ. ευρώ λιγότεροι κι από τον αναθεωρημένο στόχο, αποτυπώνοντας τη συρρίκνωση της ζήτησης.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφού τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες έκλεισαν πολύ μακριά από το στόχο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη πραγματική οικονομία. Ειδικότερα, τα έσοδα ήταν 1,086 δισ ευρώ χαμηλότερα από το στόχο, ενώ οι δαπάνες 736 εκατ. ευρώ λιγότερες, ενισχύοντας την αίσθηση ότι το ΠΔΕ λειτούργησε στη πραγματικότητα ως «μαξιλάρι» για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Εκεί που πραγματικά γίνεται. χαμός είναι στο πεδίο της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς η έκρηξη της ανεργίας και της «μαύρης» εργασίας, «βύθισαν» τα έσοδα των Ταμείων.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Περίπου 682 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες των Ταμείων, αποδεικνύοντας ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί εξαρχής, ήταν εξαιρετικά φιλόδοξοι. Τα Ταμεία απορρόφησαν τελικά 14,466 δισ ευρώ έναντι πρόβλεψης 13,784 δισ ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος της υπέρβασης να αναλογεί στο ΙΚΑ, που χρειάστηκε 3,982 δισ ευρώ έναντι πρόβλεψης 3,659 δισ ευρώ.

Ο ΟΓΑ χρειάστηκε 4,235 δισ ευρώ έναντι πρόβλεψης για 4,135 δισ ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ 1,023 δισ ευρώ αντί για 843 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΑΕΕ που είναι το μοναδικό Ταμείο με μεγαλύτερη δαπάνη κι από το 2011 (950 εκατ. ευρώ), απορρόφησε 1,430 δισ ευρώ έναντι πρόβλεψης 1.350 δισ ευρώ.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίστηκαν "πρωτογενές πλεόνασμα"...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: