Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τεράστια απώλεια για το ελληνικό εθνικιστικό κίνημα! Απεβίωσε ο Σπύρος Σταθόπουλος


121008stathopoulosdk7
Καλό ταξίδι κυρ Σπύρο.Πριν λίγο καιρό ήσουν μαζί μας όταν τραγουδούσαμε,όταν εμπνεόμασταν απ' τους δικούς σου αγώνες με το ΕΣΕΣΙ και τους Ιταλούς συντρόφους μας,μας δίδασκες με την εμπειρία σου,τις ιστορίες σου,τον αγώνα σου,την ίδια σου την παρουσία.Γιατί υπήρξες επιτομή Αγωνιστή και Συναγωνιστή.Για μας θα είσαι πάντα μαζί μας.
Συναγωνιστής Σπύρος Σταθόπουλος-Presente!
Ο καθηγητής και Δρ. Σπύρος Λ. Σταθόπουλος γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 29/06/1940, όπου περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές παράλληλα με εκδοτικές, συγγραφικές και δημοσιογραφικές δραστηριότητες.
Ήταν παντρεμένος με την Συλβάνα - Εκλαντίνα Τσερούλο και πατέρας δύο τέκνων, του Αθανάσιου, ελεύθερου επαγγελματία και του Λεωνίδα, Δρ. Νομικής και Δικηγόρο. Σπούδασε στην Ιταλία (Ρώμη - Παλέρμο- Νάπολη) και ήταν Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεαπόλεως. Καθηγητής στο "European University" (Montraux - Ελβετίας - Αθηνών 1992 - 2003). Με πλούσια διδακτορική και επιστημονική έρευνα και δράση, και συγχρόνως δημοσιογραφική στην Ευρώπη και στηνΕλλάδα. Ήταν ακόμη τακτικό μέλος της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας.
Στην Ευρώπη ανέλαβε πολλαπλές πολιτικο-κοινωνικές πρωτοβουλίες στα πλαίσια του φοιτητικού κινήματος που ταρακούνησε τη Γηραιά Ήπειρο τη δεκαετία του 1960-70. Υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος το 1962 στην Ιταλική ΕΦΕΕ, στη FUAN και στο Μέτωπο Ευρωπαϊκής Νεολαίας.
Συνδέθηκε και αγωνίσθηκε με τα σημαντικότερα στελέχη των Ιταλικών, Γαλλικών, Βελγικών, Ιρλανδικών, Πορτογαλικών, Δανέζικων κ.α. Εθνικο-Κοινωνικών και Λαϊκών κινημάτων, με τους οποίους διατηρεί άρρηκτους δεσμούς φιλίας και συναγωνιστικότητας.
Επί εικοσαετία στέλεχος του M.S.I. (Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα) και της "Alleanza Nazionale",. Μαθήτευσε μαζί με τον Fini (Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλικής κυβέρνησης), δίπλα στον μεγάλο Giorgio Almirante και τη Λαϊκή Εθνικοκοινωνική Τάση (Ordine Nuovo) του Pino Rauti. Από τα ιδρυτικά στελέχη της Costituente Europea (Ιταλία - Γαλλία - Ισπανία - Ελλάδα) που αργότερα οδήγησε στο Ευρωκοινοβούλιο. Ιδρυτικό στέλεχος και στην Κ.Δ. της Ο.Ε.Φ.Σ.Ι. (Ομοσπονδία Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας). Ιδρυτής και Πρόεδρος (1967-1971) της θρυλικής LEGA- Ε.Σ.Ε.Σ.Ι. (Εθνικός Σύνδεσμος Ελλήνων Σπουδαστών και Νέων Επιστημόνων Ιταλίας - Δυτ. Ευρώπης (με 15.000 και πλέον μέλη) που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη φοιτητική εξέγερση στην Ευρώπη τον περίφημο "Μάη" του 1968. Δημοσιογράφος σε πολλές Ιταλικές και Ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά όπως η "Νέα Δεξιά", ο "Ελεύθερος Κόσμος" και ο "Ελληνικός Κόσμος" από το 1974 κ.α. Εκ των Ιδρυτών και Πρώτος Πρόεδρος των Πατριωτικών Συνδέσμων "Ι. Καποδίστριας" και στη συνέχεια Ιδρυτικό Στέλεχος του Κ.Ε.ΜΕ. (Κίνημα Ελλήνων Μεταρρυθμιστών). Αργότερα Ιδρυτικό Στέλεχος και στην Κεντρική Διοίκηση της ΕΠΕΝ, όπως και προηγουμένως της "Εθνικής Παρατάξεως".

Τα παραπάνω αποτελούν ένα συντομευμένο βιογραφικό της πολιτικής πορείας του Σπ. Σταθόπουλου. Η πραγματική όμως, η σημαντικότερη πορεία του, όσον αφορά εμάς τους νεώτερους ήταν το ίδιο το παραδειγμά του. Η συντροφικότητα, η απλότητα με την οποία απευθυνόταν στον καθένα από εμάς. Οι ατελείωτες διηγήσεις του, βράδυα ολόκληρα στο σπίτι του, των αγώνων μιας εποχής όχι και τόσο μακρυνής. Η εγγυτητά του, ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε στον καθένα, η ηπιότητα, η γλυκήτητα του χαρακτήρα, αλλά και η βαθιά γνώση του. Χαρακτηριστικά που δύσκολα συνδυάζονται με έναν τόσο αγωνιστικό βίο.
http://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: