Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Δεν υποχωρεί το Ισραήλ στο θέμα του εποικισμού


Κανονικά προχωρά το Ισραήλ στα σχέδια ανέγερσης 3.000 νέων κατοικιών εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.
Αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι αρχιτέκτονες και εργολάβοι εμφανίστηκαν σε υποεπιτροπή της ελεγχόμενης από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διοίκησης στη Δυτική Όχθη.
Εκεί κατοχύρωσαν επίσημα τα σχέδια τους για δόμηση στην ζώνη E1, η οποία βρίσκεται κοντά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκαταρκτικό βήμα για την μελλοντική έκδοση οικοδομικών αδειών.Πρόκειται για έδαφος το οποίο διεκδικείται από τους Παλαιστίνιους σαν μέρος του μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Η σχετική απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό, ακόμη και ανάμεσα σε παραδοσιακούς συμμάχους του Ισραήλ.
Για τη ζώνη Ε1 ως «κόκκινη γραμμή, η οποία δεν πρέπει να ξεπεραστεί» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος θεωρείται το φαβορί των εκλογών της 22ας Ιανουαρίου στο Ισραήλ, απορρίπτει μέχρι στιγμής τις πιέσεις από πλευράς ΗΠΑ και ΕΕ για το ζήτημα του εποικισμού των κατεχομένων, μολονότι οι περισσότερες χώρες τον θεωρούν παράνομη ενέργεια.
Πάντως, ο υπουργός Στέγασης του Ισραήλ σημείωσε, σε δηλώσεις του, ότι η ανέγερση κατοικιών στην ζώνη Ε1 δεν θα ξεκινήσει τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: