Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

EΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ! Στη Βουλή την άλλη εβδομάδα τα ν/σ για φορολογικό, ασφαλιστικό!

tsakalotos

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για τον φόρο εισοδήματος και τις συντάξεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
“Έχουμε αποφασίσει την εβδομάδα αυτή να ετοιμάσουμε δύο νομοσχέδια και να τα καταθέσουμε την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή: το ένα θα είναι για το φόρο εισοδήματος και το άλλο για τις συντάξεις”, δήλωσε ο υπουργός.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για σύγκλιση με τους θεσμούς στα βασικά θέματα, επισημαίνοντας ότι έχουν απομείνει κάποιες μικρότερες διαφορές που θα πρέπει να επιλυθούν.
“Συζητήσαμε τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς: κόκκινα δάνεια, συντάξεις, φορολογικό και δημοσιονομικό πακέτο και μεταρρύθμιση/ αναδιαμόρφωση φόρου εισοδήματος. Διαπιστώσαμε κα εμείς και οι θεσμοί ότι αν και είμαστε αρκετά κοντά, είναι πολλά άλλα θέματα που οι διαφορές είναι μικρότερες και υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Επειδή δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία μέσα σε μερικές ώρες χθες στα δύο κείμενα αποφασίσαμε – η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί – να διακόψουμε και να επιστρέψουν οι θεσμοί την επόμενη Δευτέρα για να έχουμε συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου”.
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένα έκτακτο Eurogroup στις 25-26 Απριλίου για τις τελικές αποφάσεις.
Ο υπουργός σημείωσε ότι επίσης ότι “στα δύο νομοσχέδια έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση με τους θεσμούς και καταλαβαίνουν τις κόκκινες γραμμές τις δικές μας”.
“Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να καταγράψουμε τον διαχωρισμό στα μέσα και τους στόχους. Τους στόχους μπορούμε να τους συναποφασίσουμε, ενώ τα μέσα είναι προς συζήτηση και διαβούλευση. Αλλά οι πολιτικές που καλύπτουν τους στόχους είναι κάτι που αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση”, πρόσθεσε.
Για την πρωτοβουλία της κατάθεσης των νομοσχεδίων την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση “θέλει να νομοθετήσει κάποια από τα μέτρα πιο νωρίς”.
Όπως επισήμανε “το ασφαλιστικό δεν μπορεί να πάει με επείγουσες διαδικασία – είναι σημαντική μεταρρύθμιση και δεν έχει σχέση μόνο με μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά είναι ευρύτερη μεταρρύθμιση. Άρα πιστεύω ότι θα υπάρχει κατανόηση ότι νομοθετούμε αυτό που είναι αναγκαίο προκειμένου όταν υπάρχει η τελική συμφωνία στο Eurogroup να μην υπάρχει νομοθετική διαδικασία για να γίνει η πρώτη εκταμίευση”.
“Δεν τα έχουμε σπάσει”
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τους θεσμούς, “δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα έχουμε σπάσει”, δήλωσε, σημειώνοντας ότι πλέον κανείς δεν κατηγορεί την Ελλάδα ότι καθυστερεί.
“Είναι προς το συμφέρον μας να τελειώσει η διαδικασία γρήγορα. Να κλείσει η αξιολόγηση να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Στην Ουάσινγκτον θα γίνουν συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος και θα συνεχιστούν στην Ελλάδα και μετά στο Eurogroup για να καταλήξουμε σε ένα καλό τέλος”.
Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι “δεν ζητάμε από τους Έλληνες περισσότερα απ’ ό,τι μπορούν να κάνουν, άλλα να βγαίνουν οι αριθμοί” ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι “και εμείς και οι θεσμοί νομίζουμε ότι βγαίνουν οι αριθμοί”.
“Βέβαια το ΔΝΤ έχει μια άλλη άποψη και πιέζει για περισσότερη αναπροσαρμογή από την πλευρά του χρέους, η Κομισιόν είναι σε μια ενδιάμεση θέση. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχει γίνει αυτό το σπάσιμο”.
“Όλοι λένε ότι θα βρεθεί συμφωνία”
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει την αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι “κόκκινες γραμμές υπάρχουν αλλά είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο”, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές βλέπουν συμφωνία.
“Όλοι λένε ότι θα βρεθεί συμφωνία”, υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ επισήμανε ότι το ΔΝΤ δεν πιέζει μόνο την ελληνική πλευρά αλλά και τα άλλα κράτη μέλη για την πλευρά του χρέους.
“Δεν διαπραγματευόμαστε για ένα θέμα, μιλάμε με πουλούς παίχτες και για πολλές θέσεις”, σημείωσε.
Αναγνώρισε παράλληλα ότι η ελληνική πλευρά είναι πιο κοντά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ πρόσθεσε ότι “δεν μεγαλώνει η διαφορά μας με το ΔΝΤ”.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: