Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

Απίστευτο φιάσκο: Στη Χίο έχασαν τους μετανάστες που θα έστελναν στην Τουρκία


Απίστευτο φιάσκο: Στη Χίο έχασαν τους μετανάστες που θα έστελναν στην Τουρκία
Ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τη Χίο στην Τουρκία, καθώς οι Αρχές «έχασαν» αυτούς που προορίζονταν να σταλούν στις τουρκικές ακτές και συγκεκριμένα στο Δικελί!
Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πολίτης» Παντελής Φύκαρης, μιλώντας στο Mega, τα περίπου 100 άτομα που ήταν καταγεγραμμένα μέσα στο hotspot του νησιού και ήταν προγραμματισμένο να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία... εξαφανίστηκαν!
Το πιθανότερο είναι ότι οι εν λόγω μετανάστες «εξαφανίστηκαν» επωφελούμενοι από την όλη αναστάτωση που δημιουργήθηκε στο νησί από την «απόδραση» από το κέντρο φιλοξενίας στο λιμάνι την Παρασκευή. 
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που μεταφέρει το politischios.gr, πολλά από τα άτομα που είχαν επιλεχθεί για απέλαση βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στην υποστηρικτική δομή της Σούδας, που διαχειρίζεται ο δήμος Χίου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Στέλεχος της Αστυνομίας ανέφερε στο τοπικό Μέσο ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ταυτοποιηθούν τα προς απέλαση άτομα που βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στη Σούδα, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη πλέον η εκκένωση του λιμανιού και η μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων εκ νέου από το κέντρο της πόλης στο κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός.
«Είχαμε συντάξει μία λίστα με 250 άτομα για να φύγουν από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη. Εκτός του γεγονότος ότι πολλά από αυτά δεν είναι στο hotspot, στην πορεία διαπιστώνουμε ότι έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου», ανέφερε το στέλεχος της Αστυνομίας, κάτι που σημαίνει ότι η αρχική λίστα ακυρώνεται στην πράξη.
Για αυτόν το λόγο, ο δήμος, σε μία ύστατη προσπάθεια να εκκενωθεί το κεντρικό λιμάνι της Χίου, που παραμένει αποκλεισμένο για 5η συνεχή ημέρα, καλεί τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς να παρέμβουν ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να επιστρέψουν στη ΒΙ.ΑΛ. Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, εξετάζονται κι άλλα σενάρια, με επικρατέστερο την παρέμβαση του Λιμενικού και της Αστυνομίας.
Το πλοίο της εταιρείας που έχει μισθωθεί για τη μεταφορά των μεταναστών στην Τουρκία παραμένει στο λιμάνι, ενώ χθες έφτασε στο νησί επιπλέον ενίσχυση με φρουρούς της Frontex.
Σημειώνεται ότι χθες έφυγαν 66 άτομα από τη Χίο για το Δικελί, ενώ τα τελευταία δύο 24ωρα έφτασαν στο νησί από τα τουρκικά παράλια περίπου 400 άτομα!


Πηγή: Απίστευτο φιάσκο: Στη Χίο έχασαν τους μετανάστες που θα έστελναν στην Τουρκία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/260325/apisteyto-fiasko-sti-hio-ehasan-toys-metanastes-poy-tha-estelnan-stin-toyrkia#ixzz44vyCwtem

Δεν υπάρχουν σχόλια: