Θανάσιμο κίνδυνο διατρέχει η Ελλάδα από την συμμαχία μεταξύ Ρ.Τ.Ερντογάν-Αλβανίας αλλά και Γκρίζων Λύκων! Συγκεκριμένα, φαίνεται πως πίσω από την προκλητική δήλωση του Ε.Ράμα για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αλβανίας βρίσκεται η Τουρκία η οποία και ενθάρρυνε τον Αλβανό πρωθυπουργό να ακυρώσει την συμφωνία που είχε γίνει επί Σαλί Μπερίσα με την δωρεάν παραχώρηση στρατιωτικού εξοπλισμού δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό της Αλβανίας αν προκύψει οποιοδήποτε μελλοντικό πρόβλημα με την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, το αδιέξοδο που υπάρχει στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο της Άγκυρας φαίνεται πως θα λυθεί με τον χειρότερο τρόπο για την Ελλάδα με τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με στήριξη από τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βουλευτής του οποίου προχώρησε κιόλας σε πολεμικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, προκλητικός εμφανίστηκε ο Έντι Ράμα για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας. «Εάν δεν υπάρξει συναίνεση μέσω των διαβουλεύσεων, όπως συμφωνήσαμε, τότε θα κριθεί από τρίτους, για τους οποίους θα αποφασίσουμε από κοινού». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Όπως αναφέρει το balkanweb.com, ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «οικόπεδο 5», λέγοντας ότι «έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή θα ξεκινήσουν, όταν επιλυθεί σε ποια χώρα ανήκει το κομμάτι αυτό της θάλασσας, που ανήκει, όπως νομίζω, στην Αλβανία».
Ο Ε.Ράμα έχει, κατά καιρούς, κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Σαλί Μπερίσα ότι «πούλησε» το «οικοπέδο 5» στην Ελλάδα, με την υπογραφή της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα το 2009, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, κατόπιν προσφυγής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ταυτόχρονα, αναφορές στην Ελλάδα και τις σχέσεις με τους Κούρδους υπήρξαν κατά την έκτακτη σύγκληση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κατόπιν αιτήματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, προκειμένου να συζητηθούν θέματα τρομοκρατίας.
Ο ομιλητής του εθνικιστικού MHP και βουλευτής Γκαζίαντεπ, Ουμίτ Όζνταγ, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του φιλοκουρδικού HDP, καθώς και της πολιτικής που εφαρμόστηκε από το 2007 και είχε ως στόχο την επίλυση του κουρδικού προβλήματος.
Σε μία παρέκβαση του λόγου του, ο Όζνταγ χαρακτήρισε το ΡΚΚ ως «δεύτερο ελληνικό στρατό», αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του με τον ακόλουθο τρόπο:
«Θα ήθελα να ξεκινήσω την ομιλία μου μνημονεύοντας εξ ονόματος όλων των μαρτύρων μας, τον πεσόντα ταγματάρχη της Στρατοχωροφυλακής Αρσλάν Κουλακσίζ, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Μάτζικερτ από τρομοκράτες του ΡΚΚ. Η τελευταία επίθεση που έλαβε χώρα στο Μάτζικερτ εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων ήταν το 1071 από τον Βυζαντινό Ρωμαίικο στρατό του Ρωμανού Διογένη.
Ο Έλληνας στρατηγός που βοήθησε και έγινε η αιτία να μπει στην Ελλάδα ο αρχηγός του ΡΚΚ Οτσαλάν, αφού ο τελευταίος το έσκασε από τη Συρία, δικαζόμενος αργότερα στο στρατοδικείο, αποκάλυψε ότι τον είχε βοηθήσει με την εξής φράση: «’’Το ΡΚΚ είναι ο δεύτερος ελληνικός στρατός’’. Με άλλα λόγια, εξακολουθεί η ιστορική συνέχεια».
Ενώ η Άγκυρα συνεχίζει να πλήττει θέσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, στο εσωτερικό συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η χώρα οδηγείται πιθανότατα σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
Ύστερα από τρεις γύρους διερευνητικών επαφών με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΡΛΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η υπηρεσιακή κυβέρνηση Νταβούτογλου φαίνεται ότι αύριο εγκαταλείπει την προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια λύση προέκρινε ο επιχειρηματικός κόσμος της Τουρκίας.
Με δεδομένο ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία προσπάθεια σύναψης συνασπισμού με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται υπό εισαγγελική έρευνα για διασυνδέσεις με "τρομοκρατία" όπως αποκαλούν τους μαχητές του PKK προκειμένου να τους τελειώσουν πολιτικά αφού στρατιωτικά δεν μπορούν, απομένει μόνον ένας πιθανός συνεργάτης που θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρση του πολιτικού αδιεξόδου μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου που δεν χάρισαν την πλειοψηφία σε κανένα κόμμα, αν και διατήρησαν το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πρώτη θέση.
Ο συνεργάτης αυτός πιστεύεται ότι είναι το κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που ιδεολογικά ταυτίζεται με την κυβέρνηση ως προς τον αγώνα κατά του PΚΚ.
Ο πρόεδρος Ερντογάν που παρεμβαίνει ανοικτά σε κάθε πολιτική διεργασία, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί τη λύση μιας κυβέρνησης συνασπισμού.
Προφανώς γιατί έτσι το κόμμα του θα έχανε την αποκλειστικότητα της εξουσίας. Από την άλλη δεν θα ήθελε επίσης ένα αδιέξοδο που θα οδηγούσε υποχρεωτικά στην προκήρυξη νέων εκλογών υπό μια οικουμενική κυβέρνηση όπου όμως τα υπουργεία θα μοιράζονταν ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη της νέας βουλής και όπου το φιλοκουρδικό κόμμα θα αναλάμβανε 4 υπουργεία.
Συνεπώς το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ως τις 23 Αυγούστου, ημερομηνία λήξης των διεργασιών για πολιτική λύση, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου θα συγκροτήσει μια νέα κυβέρνηση από νεοεκλεγέντα μέλη του κόμματός του και θα εμφανιστεί στη βουλή ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, έχοντας όμως εξασφαλίσει την υποστήριξη των 80 βουλευτών του Μπατχσελί.
Υπό αυτό το σχήμα η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές είτε το Νοέμβριο ή την ερχόμενη άνοιξη. Εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο με το PKK.
Πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας να αντιμετωπίσει μια εξαγωγή της τουρκικής πολιτικής κρίσης σε Αιγαίο και Θράκη; Eίναι δεδομένο πως η Άγκυρα θα επιχειρήσει έναν αποπροσανατολισμό αφού επικοινωνιακά αλλά και στρατιωτικά έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα από τις καθημερινές στρατιωτικές επιχειρήσεις του PKK με την τουρκική τηλεόραση να μεταδίδει ζωντανά τις κηδείες των Τούρκων αστυνομικών και στρατιωτών...
Υπενθυμίζουμε παλαιότερη δήλωση του Ν.Μπαχτσελί (εικονιζόμενος στη παρακάτω φωτογραφία να κάνει το έμβλημα των Γκρίζων Λύκων) ο οποίος μιλώντας στα τουρκικά ΜΜΕ δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Γνωρίζω πως η "τουρκική" μειονότητα της Δυτικής Θράκης αντιμετωπίζει προβλήματα στην παιδεία, στην άρνηση της ταυτότητας της και στην αναγνώριση του μουφτή. Ήρθαμε εδώ για να διαπιστώσουμε τα προβλήματα και να κάνουμε ενέργειες για να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου