Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις παραβιάσεις των Τούρκων

Σοβαρές ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από την Τουρκία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων εκφράζει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέχεια ερώτησης  των Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη και Ελίζας Βοζεμπεργκ (Προέδρου και Μέλους της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αντίστοιχα), με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος τονίζει στην απάντησή της ότι το Συμβούλιο έχει καταγράψει επανειλημμέvα στα συμπεράσματά του ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα ότι θα επιδιώξει σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Εκπρόσωπος καλεί την Τουρκία, να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και κάθε αιτία τριβής και ενέργεια που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Η κα Μογκερίνι επισημαίνει στην απάντησή της, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα των κατάφωρων παραβιάσεων από την Τουρκία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και θα συνεχίσει να υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού από μέρους της Τουρκίας της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας σε όλες τις σχετικές επαφές της με τις τουρκικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές κατάθεσαν τη σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν στα τέλη Φεβρουαρίου η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς αεροναυτιλομένους) επιχείρησε να δεσμεύσει, από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, μια τεράστια περιοχή για πεδίο βολής, με πραγματικά πυρά, στην περιοχή του Αιγαίου.



Πηγή : Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις παραβιάσεις των Τούρκων | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/318030/apanthsh-ths-eyrwpaikhs-epitrophs-gia-tis-parabiaseis-twn-toyrkwn#ixzz3jAw35lDP
Follow us: @irodiaki on Twitter | efimeridarodiaki on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: