Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Η Λευκωσία αναθεώρησε την πολιτική των διευκολύνσεων στους Βρετανούς

Η Λευκωσία αναθεώρησε την πολιτική των διευκολύνσεων στους Βρετανούς
Λευκωσία: Η θέση του Λονδίνου στο θέμα του απευθείας εμπορίου είναι ξεκάθαρη. Τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του ανενεργούς εδώ και χρόνια Κανονισμού ενώ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο παρασκήνιο για προώθησή του. Οι δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών, βαρόνης Άνελεϊ στη Βουλή για το εμπόριο, αποτελούν επιβεβαίωση των θέσεων του Λονδίνου, την ίδια όμως ώρα είναι σαφές πως η χρονική στιγμή που έγινε η τοποθέτηση τούτη δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία. Συνδέεται άμεσα με τη σχετική αναφορά στην έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως και με τις παρεμβάσεις που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση από τις Βρυξέλλες.

Η απάντηση της Λευκωσίας είναι διαβήματα. Ο συνήθης αβλαβής δρόμος των διαβημάτων. Τα λες, σε ακούν και το θέμα κλείνει. Τι κόστος έχει η Βρετανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα από τα διαβήματα; Κανένα στην πράξη.

Στην περίπτωση του Λονδίνου υπάρχουν πολλά άλλα τα οποία μπορούν να γίνουν με την υιοθέτηση μέτρων. Και υπήρξε μια προσπάθεια στο παρελθόν, η οποία όμως δεν προχώρησε λόγω αλλαγής της κυβέρνησης.

Το 2007 η Λευκωσία είχε αποφασίσει να ανοίξει το λεγόμενο «δεύτερο μέτωπο», εκτιμώντας ευρύτερα τα δεδομένα. Με την αλλαγή της κυβέρνησης, τον Φεβρουάριο του 2008, αναθεωρήθηκε η πολιτική αυτή.

Αμέσως μετά τη Συμφωνία του Εγγράφου Στρατηγικού Συνεταιρισμού Μεγάλης Βρετανίας-Τουρκία, που υπογράφηκε στις 23/10/2007, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα.

Σύμφωνα με πρακτικά της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 7 Νοεμβρίου 2007 (επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου), λήφθηκαν αποφάσεις αντιμετώπισης της εξέλιξης αυτής. Σύμφωνα με τα πρακτικά, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Τ. Παπαδόπουλος), χαρακτήρισε την υπογραφή του Εγγράφου ως σοβαρή αρνητική εξέλιξη, «αφού αποσκοπεί στη συστηματική προαγωγή χωριστής ανάπτυξης του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων σε κρατική οντότητα και χωριστών σχέσεων με άλλες χώρες».
 
● Η κυβέρνηση έκρινε αναγκαία την συνολική επανεξέταση όλου του φάσματος των δεσμεύσεων προς αναθεώρηση των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε αυτές να τεθούν στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού της κυρίαρχης ισότητας και τις ισοτιμίας, της αμοιβαιότητας και της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.

● Αποφασίσθηκε η αποχή, μέχρι νεότερης απόφασης, τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και μελών του Υπουργικού και άλλων κρατικών αξιωματούχων από δεξιώσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Υπάτη Αρμοστεία.

● Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θεωρείται, επίσης, χρήσιμη η σύσταση δυο επιτροπών, οι οποίες θα ενηργήσουν με σκοπό την αναθεώρηση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά ειδικά τις Βρετανικές Βάσεις και τις Διευκολύνσεις που διεκδικεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο, με βάση τις ισχύουσες σχετικές Συνθήκες και Συμφωνίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Συμβούλιο μετά από ενδελεχή συζήτηση του θέματος, αποφάσισε:

α) Τη σύσταση Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, αποτελούμενη από την υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εσωτερικών, τον διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον προϊστάμενο του Τομέα Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νομικής Υπηρεσίας και τον πρώην υπουργό Άμυνας και πρώην υπαρχηγό της Ε.Φ., Φοίβο Κλόκκαρη, η οποία να προβεί στη γενική αναθεώρηση της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των Βρετανικών Βάσεων και Διευκολύνσεων στην Κύπρο, περιλαμβανομένης της επανεξέτασης του καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων και Διευκολύνσεων, σε συνάρτηση με τη γενικότερη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Κύπρου και ειδικότερα των νομικών υποχρεώσεων…

β) Τη σύσταση Μόνιμης Υπηρεσιακής Επιτροπής για τις Βρετανικές Βάσεις και Διευκολύνσεις στην Κύπρο, αποτελούμενης από εκπροσώπους του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, της ΚΥΠ, των Υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Συγκοινωνιών και  Έργων καθώς και της Νομικής Υπηρεσίας… Η Μόνιμη Υπηρεσιακή Επιτροπή να προβεί στη συστηματική καταγραφή και μελέτη των καθημερινών σχέσεων των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδικότερα τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων, οι οποίες αφορούν την μεταξύ τους συνεργασία για τη λειτουργία των Βρετανικών Βάσεων και Διευκολύνσεων στην Κύπρο, με βάση τις ισχύουσες σχετικές Συνθήκες και Συμφωνίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ην. Βασιλείου, με σκοπό την υποβολή εισηγήσεων για διατήρηση ή τροποποίηση τους, αναλόγως της εκάστοτε ισχύουσας σχετικής κυβερνητικής πολιτικής».

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: