Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Αποκεφαλίστηκε από τον Β.Πούτιν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας λόγω Ελλάδας και Συρίας!!



Δραματική, αν και αναμενόμενη από πολλούς πολιτικούς παρατηρητές στην Μόσχα, αποπομπή του Ρώσου υπουργού Άμυνας Ανατόλι Σερντιουκόφ είχαμε πριν από λίγο με προεδρικό διάταγμα του προέδρου της χώρας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Είναι η πρώτη φορά που αφαιρείται τέτοιο αξίωμα από έναν υπουργό Άμυνας είτε επί προεδρίας Πούτιν, είτε επί προεδρίας Μεντβέντεφ.

Νέος υπουργός Άμυνας της χώρας αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα κυβερνήτης της Περιφέρειας της Μόσχας και πρώην υπουργός Εκτάκτων Αναγκών Σεργκέι Σοϊγκού, στενός συνεργάτης του Β.Πούτιν, ο οποίος είχε ανταποκριθεί πολύ καλά στα καθήκοντα που είχε αναλάβει για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του ρωσικού συστήματος εκτάκτων αναγκών, το οποίο είχε καταρρεύσει πριν από δύο χρόνια με τις πυρκαγιές που είχαν κατακάψει τα περίχωρα της Μόσχας. Είναι από τους πιο δημοφιλείς υπουργούς και επειδή ήταν ενας στρατηγός τεσσάρων αστέρων, χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως από τον στρατό, που στην παρούσα πλανητική συγκυρία, έχει τη σημασία του.

Σε ότι αφορά τους λόγους αποπομπής του Α.Σερντιουκόφ, αυτοί φαίνεται ότι προϋπήρχαν, καθώς υπήρχε δυσαρέσκεια για την αδυναμία του να προχωρήσει τον ταχύτερο εκσυγχρονισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και να προωθήσει την αμυντική συνεργασία με διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Έκανε ελάχιστα ταξίδια στο εξωτερικό και οι Ρώσοι πολιτικοί παρατηρητές του καταλογίζουν ότι δεν προέβαινε στην απαραίτητη για ένα κράτος "προβολή στρατιωτικής διπλωματίας και ισχύος".

Το σημαντικότερο ήταν ότι του χρεώθηκε η καθυστέρηση ανάπτυξης του διεηπεριωτικού βλήματος Bulava και των πυρηνικών υποβρυχίων 'Γιούρι Ντολκορούκι" τα οποία θα εφοδιαστούν με το νέο βλήμα, όπως και η καθυστέρηση στην εισαγωγή νέων οπλικών συστημάτων. Γενικά το χρονοδιάγραμμα εκσυγχρονισμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δεν ανταποκρινόταν στις άμεσες ανάγκες τους, ειδικά με δεδομένη την κρίση στη Μ.Ανατολή.

Σε ότι αφορά την προώθηση της στρατιωτικής διπλωματίας, του καταλογίζεται ότι π.χ. στην περίπτωση της Ελλάδας, που αποτελεί μια ιδιαίτερη πτυχή στην ρωσική αμυντική διπλωματία "έκανε πολύ λίγα" για να ξεσκαλώσει την διακρατική συμφωνία προμήθειας των 450 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού BMP-3HEL, ενώ ακόμα δεν είχε καταφέρει τις ελληνικές αρχές να πραγματοποιήσουν βολή αποδοχής του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-300PMU1.

Λέγεται, επίσης, ότι του χρεώθηκε και η λανθασμένη σχεδίαση της αποστολής των ανταλλακτικών του αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir S1, τα οποία κατασχέθηκαν από τους Τούρκους, όταν ανάγκασαν σε προσγείωση το συριακό αεροσκάφος.

Του καταλογιζόνταν ακόμη εμπλοκή σε σκάνδαλο αγοράς εκτάσεων με την κρατική αμυντική εταιρία Oboronservis.

Γενικά εμφανιζόταν "νωθρός" στα καθήκοντά του και ποτέ δεν μπόρεσε να φτάσει στο ύψος του προκατόχου του Σ.Ιβανόφ. Ο νέος υπουργός θεωρείται "γεράκι" και σκληρός σε ότι αφορά την άσκηση των καθηκόντων του...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: