Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Eurogroup: ναι σε όλα αλλά… χωρίς λύση!


Χωρίς συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έληξε η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 5.30 το πρωί, παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.Αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου. Εμφανώς απογοητευμένος για τη μη επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ ο γερμανός υπουργός Β. Σόϊμπλε ανεχώρησε άμεσα για Γερμανία όπου νωρίς το πρωί η γερμανική Βουλή ψήφιζε την δανειοδότηση της Ελλάδας.

Ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος, ο κ. Γιουνκέρ απάντησε λέγοντας ότι «στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν κατά τη νέα συνεδρίαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι συχνά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπουργοί έβγαιναν εκτός αιθούσης προκειμένου να συνομιλήσουν με τους πρωθυπουργούς τους καθώς το ζήτημα αφορά σε αρκετές περιπτώσεις τις λεπτές πολιτικές ισορροπίες των χωρών τους.
Σε ερώτηση αν κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει συμφωνία στις 26 Νοεμβρίου, ο κ. Γιουνκέρ απάντησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί σήμερα και επομένως θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί και τη Δευτέρα. «Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ εκ μέρους του ΔΝΤ.
Σε σχετική ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνεδρίασης και σε μια προσπάθεια να υπάρχει θετικ΄μύνημα, κυρίως προς τις αγορές, αναφέρεται ότι, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο της τρόικας και των ελληνικών αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Παράλληλα, το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Αυτό αντανακλά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων όπως, επίσης, και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.
Οι προσπάθειες αυτές, υπογραμμίζεται, αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής. Το Eurogroup συνεχάρη τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και οι Έλληνες πολίτες για να φτάσουν σ’ αυτό το στάδιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασιατικές αγορές το κατέγραψαν σαν “αποτυχία” με αποτέλεσμα να υποχωρεί η αξία του ευρώ έναντι του δολλαρίου
Τι προηγήθηκε
Με τις αποφάσεις του Eurogroup πρέπει να αρθεί κάθε αβεβαιότητα ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης, ανέφερε ο Eπίτροπος Οικονομίας Ολι Ρένπροσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup χθες απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκονταν το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα ενώ την ίδια ώρα παραμένει η διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και πως αυτό θα καλυφθεί ώστε να αγγίζει το 2020, το “μαγικό” ποσοστό του 120% από το 190% που είναι σήμερα…
Ο Όλι Ρεν επεσήμανε ακόμα την ανάγκη να λάβει το Eurogroup τις απαραίτητες αποφάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Μάλιστα ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για επαρκή βιωσιμότητα του χρέους, προλαμβάνοντας τις αιτιάσεις του ΔΝΤ σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η Ελλάδα επέδειξε μέγιστη σοβαρότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τόσο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση όσο και για τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Από την πλευρά του, ο δεύτερος θεσμικός ρυθμιστής των εξελίξεων,ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στην έδρα του Συμβουλίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση μόλις ρυθμιστούν «κάποιες εναπομείνασες εκκρεμότητες». Η Eλλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι, μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία επί του θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που παραμένει ως «αγκάθι» στις συζητήσεις μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ.
Οι “εναπομείνασες εκκρεμότητες” ωστόσοαποδείχθηκαν ικανές να μπλοκάρουν χθες απόγευμα περί τις 19:30 την συζήτηση στην Ολομέλεια κι αυτή να διακοπεί, προκειμένου να υπάρξουν διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις καθώς Ολλανδοί και Φινλανδοί δημιουργούσαν προσκόματα στην λήψη απόφασης, σχετικά με την καταβολή των δόσεων.
Η εκταμίευση της δόσης
Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι σήμερα θα δοθεί «πολιτική έγκριση επί της αρχής» για την αποδέσμευση της δόσης, αλλά πριν την εκταμίευση η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, τις «προαπαιτούμενες ενέργειες».
Στη σημερινή συνεδρίαση θα εξεταστεί επίσης το θέμα της κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, μόλις δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών την πολιτική τους έγκριση, οι προτάσεις για την μείωση του ελληνικού χρέους και την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης στην Ελλάδα θα σταλούν στα εθνικά κοινοβούλια προς έγκριση, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου.
Αυτό θα δώσει στην Αθήνα χρόνο να ολοκληρώσει τις λίγες «προαπαιτούμενες ενέργειες» που εκκρεμούν. Στις 28 Νοεμβρίου, η τρόικα θα ελέγξει αν οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις είναι σε καλό δρόμο και στις 3 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα λάβουν την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Βάσει του ίδιου χρονοδιαγράμματος, η Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπήθα συνυπογράψουν ένα αναθεωρημένο μνημόνιο στις 4 Δεκεμβρίου και η χώρα θα λάβει τη δόση στις 5 Δεκεμβρίου.

e-dragoumanos

Δεν υπάρχουν σχόλια: