Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

«Παράξενη» ελληνοτουρκική συνεργασία στο ναυτιλιακό τομέα

Δημιουργείται μια κοινοπραξία με σκοπό το κέρδος μεταξύ Omni και Aries
Μετά την αγορά από τουρκικά συμφέροντα μεγάλης εταιρείας χάρτου στη Μακεδονία, προέκυψε και ένα ελληνοτουρκικό ναυτιλιακό «project» στο Ντουμπάι (με διεύθυνση Office 25, Level 30, Reef Tower JLT) και μάλιστα, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη ναυτιλία μας.
Το deal αυτό λοιπόν, το οποίο γνωστοποίησαν οικονομικές & ναυτιλιακές ιστοσελίδες, πρόκειται για ένα joint venture (κοινοπραξία), όπως είναι γνωστές ανάλογες συμφωνίες στην διεθνή αγορά, αποκαλείται Omni Aries και έχει να κάνει με το χώρο των μεσιτικών ασφαλειών στη ναυτιλία. Από τουρκικής πλευράς (Omni), μετέχει ο επιχειρηματίας Aret Tasciyan (διατηρεί γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, στο Λονδίνο, στη Γένοβα, στο Νιού Τζέρσεϊ, στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο), ο οποίος κινείται πολύ επιθετικά στο συγκεκριμένο χώρο, προσδοκώντας να αποκομίσει οφέλη από μια αγορά, η οποία διευρύνεται, κυρίως λόγω του φαινομένου της πειρατείας, όσο και της έντασης που παρατηρείται τελευταία στον Περσικό. Η δε απειλή της Τεχεράνης ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, έχει εκτινάξει στα ύψη τα κόστη, ανοίγοντας την «όρεξη» πολλών.
Από ελληνικής πλευράς, μετέχει η εταιρεία Aries, η οποία, όπως λένε οι άνθρωποί της, αναζητούσε εδώ και καιρό «στρατηγικό εταίρο» για να συνεχίσει την επέκτασή της στην αγορά της Ανατολής. Πως γίνεται τώρα τελευταία ο εταίρος να είναι Τούρκος, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση... container-ship-salvage_slideshow_largeΌμως, παράγοντες της ελληνικής ναυτιλιακής αγοράς, εκφράζουν σκεπτικισμό για το όλο project, τονίζοντας ότι δημιουργούνται επικίνδυνες αλληλεξαρτήσεις μεταξύ Ελλήνων & Τούρκων παραγόντων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν προβλήματα. Πάντως, όπως είναι φανερό, οι αμφιλεγόμενες συνεργασίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, έχουν τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα.
http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10235:«Παράξενη»-ελληνοτουρκική-συνεργασία-στο-ναυτιλιακό-τομέα&catid=96:oikonomia&Itemid=283

Δεν υπάρχουν σχόλια: