Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Τριανταπέντε θάνατοι από εισαγόμενη ελονοσία στη Λακωνία…

Πληθαίνουν τα κρούσματα ελονοσίαςστο νομό Λακωνίας. Ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ήδη 35 θάνατοι και απέδωσε την έξαρση της ελονοσίας στην μαζική άφιξη αλλοδαπών, κυρίως από το Μπαγκλαντές...


Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM υποστήριξε: «Υπάρχει, όντως, πρόβλημα, εδώ και δύο χρόνια, αλλά, κυρίως, από πέρυσι όταν εμφανίστηκαν, σε μια τάση αυξητική της εκδήλωσης, κρούσματα ελονοσίας στη Λακωνία», ενώ πρόσθεσε πως «και στην Αττική υπάρχουν κρούσματα αλλά μεμονωμένα».

«Τα κρούσματα προέκυψαν από την παρουσία μεταναστών οι οποίοι εισέρχονται και με παράνομο τρόπο στη χώρα μας, ιδιαίτερα στη περιοχή της Λακωνίας, όπου οι συνθήκες να πολλαπλασιαστεί η ελονοσία ευνοούνται», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας και επισήμανε πως έχουν ήδη αρχίσει οι ψεκασμοί.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα του Αδέσμευτου Τύπου στη Λακωνία έχουν καταγραφεί επίσημα 35 θανάτοι από τη νόσο.

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται (στη μεγάλη τους πλειοψηφία) με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα. Σποραδικά κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού καταγράφηκαν το 1991, 1999, 2000, 2009 και το 2010.

Σε επαγρύπνηση το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (ΚΕΕΛΠΝΟ) πολλοί παράγοντες που συνυπάρχουν στη χώρα μας στην παρούσα περίοδο παίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση κινδύνου της κατάστασης:

Η Ελλάδα αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κυκλοφορούν κουνούπια του είδους «ανωφελούς» που αποτελεί το μέσο μετάδοσης της ελονοσίας.
Σημειώνεται αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος με συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.
Όπως επισημαίνεται, το ΚΕΕΛΠΝΟ δραστηριοποιείται σε όλους αυτούς τους άξονες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και διερευνά σε βάθος όλα τα κρούσματα που δηλώνονται, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία τόσο με τις Ευρωπαϊκές αρχές όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
http://paratiritis-news.blogspot.com/2012/01/blog-post_8180.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: