Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Συνεχίζει τις απειλές της η Τουρκία για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Τεντώνει το σκοινί και κορυφώνει τις προκλήσεις της η Άγκυρα για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο την στιγμή που το γεωτρύπανο της Exxon Mobil κατευθύνεται ήδη προς την Κύπρο. Ο Ερντογάν μιλώντας στην τελετή καθέλκυσης του νέου πολεμικού σκάφους της Τουρκίας χαρακτήρισε την Ελλάδα, την Κύπρο, καθώς και τις εταιρείες που συμμετέχουν στις έρευνες σαν «πειρατές» που εκμεταλλεύονται τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή και δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες.
Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, να απειλεί και να συμπεριφέρεται σαν ο μόνιμος ταραξίας της περιοχής για να πάρει μερίδιο από το μοίρασμα των κοιτασμάτων της περιοχής. Γνωρίζει πως αν ευοδωθούν οι σχεδιασμοί της Κύπρου η Τουρκία θα μείνει εκτός γι’ αυτό και απειλεί. Η κάθοδος της Exxon Mobil σε συνεργασία με την Qatar Petroleum δείχνει, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι οι ΗΠΑ δεν υπολογίζουν τις απειλές των Τούρκων. Ήδη από το πρωί του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου η κυβέρνηση της Κύπρου δέσμευσε με NAVTEX την περιοχή όπου από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι έρευνες των δύο εταιρειών που θα ξεκινήσουν από το θαλάσσιο οικόπεδο 10. Το υπερσύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο Stena IceMax, ήδη πλέει στην Μεσόγειο προερχόμενο από τα Κανάρια Νησιά και προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού. Οι Τούρκοι βλέποντας αυτές τις εξελίξεις συνεχίζουν να απειλούν και να ανεβάζουν τους τόνους. Ο Ερντογάν μάλιστα αποκαλεί το Αιγαίο «γαλάζια πατρίδα».
Θα υποχωρήσουν οι Αμερικανοί στις αιτιάσεις του γιατί τα συμφέροντα στην περιοχή είναι πολλά και μεγάλα ή θα συνεχίσουν την κόντρα μέχρι τέλους, αφού γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν παρά τις μεγαλοστομίες του δεν θα τολμήσει να χτυπήσει εταιρεία Αμερικανικών συμφερόντων. Θα φανεί, αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα πράξουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Γιατί αν υποχωρήσουν τώρα οι Τούρκοι θα ζητούν όλο και περισσότερα. Ακόμα αν συμφωνηθεί να δοθεί ένα ποσοστό των κερδών στους λεγόμενους «Τουρκοκύπριους» αυτό θα σημαίνει αυτόματα και την καθολική αναγνώριση του ψευδοκράτους και την αναγνώριση επίσης όλων των εποίκων που έφεραν στην Κύπρο μετά την εισβολή οι Τούρκοι. Αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερη ήττα για εμάς από την ενδεχόμενη απώλεια κάποιων εσόδων. Ίσως σε αυτό να στοχεύουν και οι πονηροί Τούρκοι.
http://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: