Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Χιλιάδες κόσμου σε 23 πόλεις της Ελλάδας φώναξαν: «Η Μακεδονία είναι ελληνική!»

macedonia_poreia_03

Περίπου 3.000 πολίτες διαδήλωσαν στην Πέλλα, κρατώντας στα χέρια ελληνικές σημαίες - Αποδοκιμασίες για Τσίπρα και Κοτζιά - Στη Βέροια, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έστειλαν βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση από την πλατεία Ωρολογίου - Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Ιωάννινα - Εντυπωσιακή η παρουσία του κόσμου στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, αλλά και στην Κατερίνη - 4.500 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Λάρισας - Ένταση και τραυματισμοί στα Χανιά


Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν σήμερα στα συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας σε 23 πόλεις της Ελλάδας. Τη διοργάνωση είχε αναλάβει η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», η οποία καλεί τους πολίτες να προσέλθουν με ελληνικές σημαίες και χωρίς κομματικά σύμβολα.

Χαρακτήρα κεντρικής συγκέντρωσης είχε το συλλαλητήριο στην Πέλλα, για συμβολικούς λόγους, ως γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Περίπου 3.000 πολίτες με σημαίες διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
kavala_sillalitirio2
larisa_sillalitirio1
larisa_sillalitirio2
larisa_sillalitirio3
Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε Πέλλα, Έδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα στη Μακεδονία, αλλά και σε Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.

Στη Βέροια, περισσότεροι από 5.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ωρολογίου και έστειλαν βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση που διαπραγματεύεται το όνομα των Σκοπίων. Νέοι και νέες, παιδιά όλων των ηλικιών, μεσήλικες, ακόμα και άτομα της τρίτης ηλικίας, με ελληνικές σημαίες στα χέρια και ντυμένοι στα γαλανόλευκα, πλημμύρισαν την πλατεία και βροντοφώναξαν εναντίον της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.
 Περίπου 500 άτομα, όλων των ηλικιών, έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο ενάντια στη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από τα Σκόπια, που πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα. Πλήθος κόσμου και στην Κατερίνη.
Στη Λάρισα, 4.500 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Στο συλλαλητήριο διαβάστηκε μήνυμα του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου, με το οποίο τονίστηκε ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Μεταξύ άλλων, στο συλλαλητήριο μίλησαν ο Κώστας Καραΐσκος, μαθηματικός από την Κομοτηνή, ο Δημήτριος Νατσιός, δάσκαλος από το Κιλκίς και ο αντιστράτηγος ε.α. Βασίλειος Ροζής.

Με ένα μεγάλο όσο και ειρηνικό συλλαλητήριο, χιλιάδες Βολιώτες διαδήλωσαν στην κεντρική παραλία ότι η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη. Το πλήθος που κατέκλυσε την παραλία μπροστά από το εμβληματικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, κρατούσε ελληνικές σημαίες, λάβαρα με το αστέρι της Βεργίνας και γιγάντια πανό, ενώ τα συνθήματα είχαν ιδιαίτερο παλμό και δυναμική.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος με διοργανωτή τον Σύλλογο Μακεδόνων Βόλου "Ο Μέγας Αλέξανδρος". Βασικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αθανάσιος Καραθανάσης, ενώ η συγκέντρωση έκλεισε με το χορευτικό του Συλλόγου Μακεδόνων Βόλου, που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας.
https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: