Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Να μην εκδοθούν δύο Τούρκοι στρατιωτικοί αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών σε νέα σύνθεση

FILE PHOTO: Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», προερχόμενο από την Κωνσταντινούπολη, Σάββατο 16 Ιουλίου 2016. Τα οκτώ μέλη του πληρώματος του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ
Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι τελευταίοι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί εκ των οκτώ που είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη την επομένη της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην γείτονα, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών σήμερα, περιπλέκοντας περαιτέρω όλη την υπόθεση.
Οι πρώτοι τρεις εκ των οκτώ, των οποίων η υπόθεση εκδικάστηκε από το Συμβούλιο Εφετών, την περασμένη Δευτέρα, αποφασίστηκε να μην εκδοθούν. Σε άλλη σύνθεση το Συμβούλιο Εφετών, την Τρίτη, αποφάσισε την έκδοση των άλλων τριών εκ των οκτώ για τις τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες για τις οποίες ζητούνται από τις τουρκικές αρχές. Και σήμερα, το Συμβούλιο Εφετών, σε τρίτη διαφορετική σύνθεση, αποφάσισε την μη έκδοση των τελευταίων δύο Τούρκων στρατιωτικών, με το σκεπτικό της απόφασης να είναι ανάλογο με αυτό της πρώτης απόφασης της Δευτέρας.
Τη μη έκδοση των δύο αξιωματικών ζήτησε και ο Εισαγγελέας στη σημερινή διαδικασία, Γιώργος Βούλγαρης, ο οποίος στην αγόρευσή του κάλεσε τους δικαστές να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και σεβόμενοι την δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας, να απορρίψουν το τουρκικό αίτημα. Ο κ. Βούλγαρης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει διδάξει πολλά ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι η πρώτη χώρα που ασχολήθηκε με την έννοια της χορήγησης ασύλου, και επέστησε την προσοχή στο τι μέλλει γενέσθαι με τους Τούρκους στρατιωτικούς αν εκδοθούν, θέτοντας ζήτημα βασανιστηρίων, άδικης αντιμετώπισης ακόμη και κινδύνου για τη ζωή τους, καθώς δεν μπορεί κανείς να πει ότι λειτουργεί απερίσπαστη η δικαιοσύνη μετά τη σύλληψη τόσων δικαστών, όπως τόνισε, τον τελευταίο καιρό. Προσέθεσε δε ότι γερμανικά και βρετανικά δικαστήρια, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, έχουν αποφασίσει να μην εκδοθούν Τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο. Επίσης, χαρακτήρισε αόριστο το κατηγορητήριο που έχει αποστείλει η Τουρκία.
Οι δύο εκζητούμενοι είπαν στο δικαστήριο, όπως και οι συμπατριώτες τους τη Δευτέρα και την Τρίτη, ότι είναι βέβαιοι ότι θα υποστούν άδικη μεταχείριση, βασανιστήρια και ότι θα απειληθεί η ζωή τους, και επανέλαβαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών έχει ασκήσει έφεση κατά της απαλλακτικής απόφασης για τους πρώτους τρεις Τούρκους στρατιωτικούς αλλά και κατά της απαλλακτικής απόφασης για την μία από τις τέσσερις κατηγορίες για τους άλλους τρεις. Από την πλευρά τους, και οι τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί των οποίων εγκρίθηκε η έκδοση έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο.
ΚΥΠΕ – Ελένη Μαυρούλη – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 08/12/2016 17:18

Δεν υπάρχουν σχόλια: