Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Η Άγκυρα ανακάλεσε τον τούρκο πρέσβη στο Βατικανό μετά τις δηλώσεις του Πάπα

Η Άγκυρα ανακάλεσε τον τούρκο πρέσβη στο Βατικανό μετά τις δηλώσεις του ΠάπαΗ Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αφού ο Πάπας χαρακτήρισε «πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα» τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων στην Τουρκία.
Νωρίτερα, ο πρέσβης της Αγίας Έδρας στην 'Αγκυρα, Αντόνιο Λουτσιμπέλλο, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, δήλωσε ότι «οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα όσα δήλωσε σήμερα οΠοντίφικας».
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι σημερινές δηλώσεις του Ποντίφικα πρόκειται να προκαλέσουν πρόβλημα στην εμπιστοσύνη στις σχέσεις με την Αγία Έδρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου χαρακτήρισε «αβάσιμη» και «μακράν της ιστορικής πραγματικότητας» τη χρήση της λέξης «γενοκτονία». «Η δήλωση του πάπα, που είναι μακράν της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», έγραψε ο Τούρκος υπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.
Σε δηλώσεις του, τέλος, προς το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο πρόεδρος της Αρμενίας Σέρζ Σαρκισιάν τόνισε:

Διαχωρίζω την τουρκική κυβέρνηση από τον λαό της Τουρκίας. Είμαι βέβαιος ότι τα λόγια του πάπα θα επηρεάσουν τις καρδιές και την σκέψη πολλών Τούρκων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να αναθεωρήσουν το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και να ελευθερωθούν από το βάρος της Ιστορίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια.
«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα» έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων» δήλωσε ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπογράφθηκε το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων.
«Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Και πιο πρόσφατα άλλες μαζικές εκτελέσεις όπως εκείνες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη Βοσνία», πρόσθεσε ο ίδιος.

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: