Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για τα εγκλήματα στην Κύπρο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για τα εγκλήματα στην Κύπρο
του υποψηφίου Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Άγγελου Ιωάννου (δικηγόρος, στέλεχος ΕΛΑΜ)
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έλαβε χθες μια ιστορικής σημασίας απόφαση, αφού επέβαλλε στην Τουρκία χρηματική ποινή ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καλεί, με κατά πλειοψηφία απόφαση (με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά) την Τουρκία να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό στην Κυπριακή Δημοκρατία ως αποζημίωση για ηθική βλάβη των εγκλωβισμένων της Χερσονήσου της Καρπασίας και των συγγενών των αγνοουμένων, στο πλαίσιο της 4ης διακρατικής προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας.
Η απόφαση αυτή έχει σημαντικές πολιτικές και νομικές προεκτάσεις αφού για πρώτη φορά, επιδικάζεται η καταβολή αποζημίωσης κράτους έναντι άλλου κράτους, ενώ, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, δημιουργεί τη δυνατότητα και νέων αγωγών της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας, αφού δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα της να προσφύγει και για νέες αποζημιώσεις. Το ποσό που επιδικάστηκε μπορεί να μην ανταποκρίνεται στο ύψος της καταστροφής που επέφερε η Τουρκία στην Κύπρο, ούτε μπορεί να καλύψει ως χρηματική ικανοποίηση την ηθική βλάβη των εγκλωβισμένων και των συγγενών των αγνοουμένων μας, αλλά δεν έγκειται εκεί η σημασία της.
Η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει εκείνο το πολιτικό και νομικό εργαλείο με το οποίο η πλευρά μας θα επιδιώξει να τεθεί επιτέλους το Κυπριακό πρόβλημα, μετά από δεκαετίες υποχωρήσεων και απαράδεκτων προδοτικών κινήσεων σειράς κυβερνήσεων, στη σωστή του βάση. Η μόνη σωστή και αληθινή βάση του προβλήματος είναι αυτή που θέτει ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απεμπλακεί άμεσα από τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις με την κατοχική διοίκηση, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν μονάχα σε νέες απαράδεκτες υποχωρήσεις και προσβολές των εθνικών μας δικαίων και της εθνικής μνήμης και να απαιτήσει, πριν προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, να συμμορφωθεί η Τουρκία άμεσα στην απόφαση του ΕΔΑΔ.
Η Τουρκία, ήδη, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της, Νταβούτογλου, δήλωσε πως δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ, τονίζοντας ότι από άποψη διεθνούς δικαίου δεν είναι δεσμευτική, ούτε έχει κάποια αξία για την τουρκική πλευρά. Ανεξαρτήτως του θράσους της τουρκικής πλευράς, αναμένουμε και καλούμε την Κυπριακή Κυβέρνηση, την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσουν την συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση το συντομότερο δυνατόν.
Εάν δεν προχωρήσει η Τουρκία στις απαραίτητες ενέργειες εντός του χρονικού διαστήματος που θέτει η ίδια η απόφαση του ΕΔΑΔ, η Κυπριακή Κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από την Κυβέρνηση της Ελλάδος θα πρέπει να επιδιώξει να επιβληθούν στην Τουρκία σημαντικές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διακοπούν οι όποιες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την είσοδο της Τουρκίας σε αυτήν.
Η εκλογή Ελλήνων Εθνικιστών για πρώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Μαΐου θα σημάνει την απαρχή ενός σημαντικού και ωραίου αγώνα για την υπεράσπιση του κυπριακού Ελληνισμού μέσα από ένα κορυφαίο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Έλληνες Εθνικιστές και από τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αγωνιστούν ούτως ώστε να επανατοποθετηθεί το κυπριακό στη σωστή του βάση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να αποτραπεί η επιβολή λύσης τύπου Ανάν στην πολύπαθη Κύπρο μας.
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: