Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

«Ο Νταβούτογλου υπερασπίζεται τα τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο»


Ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι, αν και, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν διαφορετικές απόψεις στην οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στο Αιγαίο καθώς και σε άλλα ευαίσθητα θέματα, οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν τα θέματα με νέες προσεγγίσεις.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων. Το σημαντικό πράγμα είναι αν θα αφήσουμε αυτά να γίνουν εμπόδιο, όπως το Τείχος του Βερολίνου, που δεν θα είναι βιώσιμο, λογικό ή ηθικό», είπε ο Νταβούτογλου στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή.
Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αλλάξει σε θετική κατεύθυνση και ότι η Τουρκία και η Ελλάδα επιδιώκουν να ανοίξουν νέους ορίζοντες στις σχέσεις τους.

»Για μας, το Αιγαίο είναι η θάλασσα του διαλόγου και της φιλίας», είπε ο Νταβούτογλου προσθέτοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να συνεργασθούν- με σεβασμό στα δικαιώματα του άλλου- έτσι ώστε να επωφεληθούν από τις πλούσιες πηγές της περιοχής.

Η Τουρκία και η Ελλάδα διαφωνούν ως προς την οριοθέτηση της τουρκικής και της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, οι οποίες καθορίζουν τα θαλάσσια σύνορα και τα αντίστοιχα δικαιώματα για την εξόρυξη των φυσικών πόρων στο εσωτερικό τους, που οφείλεται κατά πόσο τα όρια αυτά καθορίζονται από τα ελληνικά νησιά ή από τις τουρκικές ακτές.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι αυτά πρέπει να μετρώνται από την ηπειρωτική χώρα, ενώ η Ελλάδα ζητά να ληφθούν υπόψη από όλα τα νησιά.

Η Ελλάδα αναφέρεται στο Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, το οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει, που υποστηρίζει τη στάση της στη διαμάχη.

Η Συνθήκη του ΟΗΕ αναφέρει ότι τα νησιά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας των παράκτιων κρατών, αλλά λέει ότι η αρχή αυτή ισχύει μόνο για τα μεγάλα νησιά, όχι για τις νησίδες ή βραχονησίδες.

Η Τουρκία απορρίπτει τις ελληνικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, γιατί απλά θα γίνει μια ελληνική θάλασσα εάν για τη δημιουργία των συνόρων των χωρικών υδάτων ληφθούν υπόψη τα ελληνικά νησιά και όχι η τουρκική ακτή.

Ο Νταβούτογλου διευκρινίζοντας ότι οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας ήταν κυρίως ψυχολογικές, είπε ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν ξεπερνώντας τα ψυχολογικά εμπόδια από εμπρός τους.

«Όταν οι δύο χώρες αντιδρούν [σε ένα θέμα] συναισθηματικά και παράλογα, ακόμη και ένα μικρό θέμα μπορεί να γίνει αιτία για την κήρυξη πολέμου» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: