Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Χρήστος Παππάς: «Σχετικά με την καταπίεση των Βορειοηπειρωτών από το αλβανικό κράτος και παρακράτος»... Θα απαντήσει ο Αβραμόπουλος;;



ΕΡΩΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ Πολιτικό Γραφείο
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την καταπίεση των Βορειοηπειρωτών από το αλβανικό κράτος και παρακράτος»

Η Χρυσή Αυγή έχει αναδείξει επανειλημμένα εδώ και πολλά χρόνια την τρομοκρατία που υφίστανται από το αλβανικό κράτος και παρακράτος (δεν είναι ρητορικό σχήμα, αλλά αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα) οι αδελφοί μας Βορειοηπειρώτες που διαβιούν στις πατρογονικές τους εστίες.

Είναι γεγονός ότι η Αλβανία έχει ανάγκη την ενεργό στήριξη και αρωγή της Ελλάδας τόσο για την ένταξή και την πορεία της σε μία σειρά από διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ.), όσο και για την ενίσχυση της οικονομικής και της γεωπολιτικής της θέσης. Παρά ταύτα, οι αλβανικές κυβερνήσεις εμφανίζονται αδιάλλακτες στην άσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής και υποβάλλουν στην Ελληνική Κυβέρνηση προκλητικές αξιώσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να καταστούν αντικείμενο συζήτησης από οποιοδήποτε κράτος που διαθέτει στοιχειώδη σοβαρότητα και οργάνωση.

Μία σειρά από πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας θεωρεί την τακτική του ενδοτισμού και του ραγιαδισμού ως ιδιαίτερα «προωθημένη» και «επιθετική» και για το λόγο αυτό έχει εμπεδώσει τη λογική της γνήσιας υποτέλειας, εκτελώντας πειθήνια τις διαταγές που του απευθύνουν ξένες κυβερνήσεις.

Ειδικότερα, το πρωινό της Κυριακής 28 Οκτωβρίου 2012, η αλβανική αστυνομία επέτρεψε σε ομάδα 100 περίπου αλβανών (αποτελούμενη από εκπροσώπους του κόμματος των τσάμηδων «PDIU», του τουρκόφιλου και ανθελληνικού κόμματος “Aleanca Kuqezi” (Ερυθρόμαυρη Συμμαχία), της οργάνωσης «Πατριωτικό Μέτωπο Νέων» και της οργάνωσης «Vetvendosja» (Αυτοδιάθεση) του Κοσσόβου), να προσεγγίσει την Νέα Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στην Κλεισούρα Πρεμετής όπου τελούνταν επιμνημόσυνη δέηση για τους έλληνες στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες και αυγά εναντίον των λεωφορείων που μετέφεραν συγγενείς των πεσόντων του έπους του 1940, εναντίον των διπλωματικών οχημάτων της ελληνικής αποστολής (σ’ ένα απ’ αυτά επέβαινε ο Έλληνας πρεσβευτής στα Τίρανα και ο Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο) και των οχημάτων στα οποία επέβαιναν εκπρόσωποι των Βορειοηπειρωτών. Εν συνεχεία, και καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, καθύβριζαν τους παρευρισκόμενους και κραύγαζαν ανθελληνικά συνθήματα (με την αλβανική αστυνομία σε ρόλο απλού παρατηρητή). Μετά από αυτό το πρωτοφανές περιστατικό, κάθε εχέφρων πολίτης θα ανέμενε από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να αναδείξει την αλβανική προκλητικότητα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα ΜΜΕ και να πιέσει με σκληρό τρόπο την αλβανική πλευρά προκειμένου να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης και να παύσει κάθε ανάλογη ενέργεια στο μέλλον.

Αντί για μια τέτοια εξέλιξη όμως, είδαμε τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι να δηλώνει (αναφερόμενος στην παρουσία αντιπροσωπείας της Χρυσής Αυγής στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Βουλιαράτι για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940) ότι: «τέτοιες φασιστικές πορείες δεν θα επιτραπούν στην Αλβανία. Επίσης τέτοιες τελετές μπορούν να γίνονται και στην Ελλάδα(!) και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να γίνονται επιδρομές μέσα στο αλβανικό έδαφος και πολύ περισσότερο χωρίς ενημέρωση από τις αρχές της γειτονικής χώρας και αυτό είναι μια ασέβεια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχα στην Ελλάδα (σ.σ. 3 Οκτωβρίου), είχα δηλώσει ξεκάθαρα και με έμφαση στον έλληνα ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλο, και συμφώνησε και ο ίδιος ότι τόσο η αλβανική κυβέρνηση όσο και η ελληνική θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελέγχονται αυτοί οι σχηματισμοί, με ακραίους, φασιστικούς και εθνικιστικούς προσανατολισμούς που σκοπό έχουν να διαταράξουν τις σχέσεις μας». Και ο Αλβανός υπουργός κατέληξε: «Θεωρώ απολύτως αδικαιολόγητες τέτοιες εκδηλώσεις που υπενθυμίζουν άλλες εποχές παρόμοιες με εκείνες των χρόνων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου όπως “Η Μεγάλη φασιστική πορεία προς τη Ρώμη” (σ.σ. του Μουσολίνι) κλπ. Επειδή κατά κανόνα είναι περιττές. Τέτοια γεγονότα είναι φυσικό και αρκετά λογικό να προκαλούν αντιδράσεις. Κάνω έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να προβαίνει σε μεγαλύτερο και πιο λεπτομερή έλεγχο των εξτρεμιστικών ομάδων και κάθε κίνηση τους πρέπει να κοινοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Τα ζητήματα που εκκρεμούν δεν μπορούν να επιλυθούν σε κλίμα έντασης».

Επί των ανωτέρω δηλώσεων του αλβανού Υπουργού, πρέπει να διευκρινισθεί ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής (με επικεφαλής τον γράφοντα) που παρευρέθηκαν στη Βόρειο Ήπειρο την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, δεν πραγματοποίησαν καμία πορεία (φασιστική ή μη). Εισήλθαν στην αλβανική επικράτεια το πρωί της Κυριακής από το τελωνείο της Κακαβιάς και κατευθύνθηκαν οδικώς στο χωριό Βουλιαράτι της Επαρχίας Άνω Δρόπολης της Περιφέρειας Αργυροκάστρου. Εκεί, συμμετείχαν στις καθιερωμένες εκδηλώσεις (που τελούν υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο) καταθέτοντας και στεφάνι στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο που βρίσκεται στον περίβολο του Ιερού Ναού της Αγίας Σκέπης. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές της Ελλάδος, πλήθος Βορειοηπειρωτών και Ελλαδιτών, Βορειοηπειρώτες Βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης και η Νομάρχης Αργυροκάστρου και ο Υπουργός Εργασίας της αλβανίας ως εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό έκτροπο.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αποτελούν διεθνώς αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα και μάλιστα το χωριό Βουλιαράτι αποτελεί μειονοτική περιοχή αναγνωρισμένη επίσημα και από το αλβανικό κράτος. Συνεπώς, εγείρεται το ερώτημα, από πού αντλούν το απύθμενο θράσος τους οι αλβανοί (επίσημοι και μη) και διαμαρτύρονται για την παρουσία Ελλαδιτών στο πλάι των ομογενών μας Βορειοηπειρωτών, την ημέρα της Εθνικής μας Επετείου, την οποία έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να εορτάζουν πανηγυρικά και χωρίς εμπόδια από τρίτους.

Δυστυχώς, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών τόσο για την επίθεση στους Έλληνες πολίτες που παρευρέθηκαν στην Κλεισούρα Πρεμετής, όσο και για την πρωτοφανή παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας στα εσωτερικά της χώρας μας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, απευθύνθηκε στον Έλληνα ομόλογό του σαν να είναι υφιστάμενός του και τον διέταξε να τον ενημερώνει για τις κινήσεις ενός Κοινοβουλευτικού Κόμματος της Ελλάδος, της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, απεκάλυψε ότι ήδη υπάρχει σχετική συμφωνία των δύο πλευρών για το ζήτημα αυτό!

Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη να τονισθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών ότι η εθνική αξιοπρέπεια και η υπευθυνότητα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, δεν μπορεί να υποβιβάζονται στο επίπεδο του «savoir vivre»! Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να εξαντλείται σε εκδηλώσεις αβροφροσύνης και στην άκριτη αποδοχή (χάριν ευγένειας και αποφυγής εντάσεων) των όποιων αιτημάτων υποβάλλονται από εκπροσώπους ξένων κρατών! Είναι απαραίτητο εκτός από τη διπλωματικότητα να επιδεικνύεται πυγμή και αποφασιστικότητα. Φαίνεται ότι το Ελλαδικό ΥπΕξ έχει μπερδέψει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ κρατών, με τις σχέσεις μεταξύ φίλων.

Μπορεί καθένας να φανταστεί τι μηνύματα δίνονται με τον τρόπο αυτό στους Έλληνες ομογενείς μας στη Βόρειο Ήπειρο και στους πολιτικούς εκπροσώπους τους. Πώς να βρουν το σθένος να προβάλλουν τα αιτήματά τους για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους; Πώς να νοιώσουν ότι έχουν την στήριξη του «εθνικού κέντρου» για την ευόδωση των δικαίων τους; Για τα οποία μάλιστα οι πρόγονοί τους πολέμησαν σαν λιοντάρια στο παρελθόν (1914) για να τα αποκτήσουν (βλ πρωτόκολλο της Κέρκυρας). Ενώ τώρα βλέπουν (εν καιρώ «ειρήνης», πολυπολιτισμικότητας και «ευρωπαϊκού κεκτημένου») αυτά τα δικαιώματα να αποτελούν μακρινό όνειρο!

Απ’ ό, τι φαίνεται, η Συγκυβέρνηση της τρόικας, στο βωμό της (μάταιης οπωσδήποτε) προσπάθειας για πάση θυσία μείωση της εκλογικής δύναμης της Χρυσής Αυγής, θυσιάζει το εθνικό συμφέρον. Εμφανίζεται να συνάπτει ανίερη συμμαχία, όχι μόνο με τους διεθνείς τοκογλύφους, αλλά και με περιθωριακούς παίκτες της γεωπολιτικής. Δεν υποχωρεί μόνο στον νεοθωμανικό «οδοστρωτήρα» του νομαδικού δεσποτισμού, αλλά ακόμη και στον ορεσίβιο βαλκανικό αρχοντοχωριατισμό, ακόμη και ενώπιον ουτιδανών απιθανοτήτων που-μπορεί να ενδημούν στον βαλκανικό μικρόκοσμο-αλλά δεν έχουν αφήσει το παραμικρό στίγμα στον παγκόσμιο χάρτη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Έχει συμφωνήσει με τον αλβανό ομόλογό του να του παρέχει ενημέρωση για τις δραστηριότητες και τις κινήσεις της Χρυσής Αυγής και των μελών της; Έχει συμφωνήσει να παρέχει στο αλβανικό υπουργείο εξωτερικών πληροφορίες και για άλλα θέματα; Μήπως έχει συμφωνήσει (ή με άλλο τρόπο έχει δώσει τα περιθώρια) να παρακολουθούνται Έλληνες πολίτες από τους αλβανούς ακόμα και εντός της Ελληνικής επικράτειας;

Πώς προτίθεται να απαντήσει στις απαράδεκτες δηλώσεις του αλβανού υπουργού εξωτερικών;

Για ποιο λόγο το δικαίωμα που αναγνωρίζει στους σκοπιανούς για εθνική ταυτότητα (η οποία στην περίπτωσή τους είναι κλεμμένη και παραχαραγμένη ιστορικά και πολιτιστικά) και γεωγραφικό προσδιορισμό δεν το διεκδικεί και για τους γνήσιους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου;

Πώς προτίθεται να διασφαλίσει το δικαίωμα των αδελφών μας Βορειηπειρωτών να προσδιορίζονται ελεύθερα ως Έλληνες που κατοικούν στις πατρογονικές τους εστίες, σε Ηπειρωτικό έδαφος και ειδικότερα στο Βόρειο τμήμα αυτής;

Τι θα κάνει προκειμένου οι Βορειοηπειρώτες να χρησιμοποιούν ελεύθερα τον όρο Βόρειος Ήπειρος (η οποία είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι αλβανοί και οι κάθε λογής ανθέλληνες, είναι ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ);

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναγνωρίζονται με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και τα οποία είναι τα ελάχιστα διεθνώς αποδεκτά για γηγενή εθνική μειονότητα;

Προτίθεται να θεσπίσει casus belli για τον σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και για κάθε απειλή εναντίον τους από το αλβανικό κράτος;
Αθήνα, 31/10/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

http://xristospappas.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: