Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Οι εθνικιστές τίμησαν την ζωή και το έργο του Ίωνα Δραγούμη


dragoumis
Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του μεγάλου οραματιστή του Νέου Ελληνισμού Ίωνα Δραγούμη, η Επιτροπή μνήμης και τιμής Ίωνος Δραγούμη διοργάνωσε εκδήλωση την Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012 και ώρα 8.00 μ.μ. στην λευκή μαρμάρινη στήλη (έναντι ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ, Βασ. Σοφίας 73), εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή, δολοφονημένος άνανδρα από τις σφαίρες του Εθνικού Διχασμού και του Παλαιοκομματισμού.
Η εκδήλωση αυτή που τα τελευταία 30 χρόνια πραγματοποιείται με συνέπεια, αρχικά από το ΕΝ.Ε.Κ. (1983-84), τον Επιστημονικό Σύλλογο Νέων των Αθηνών (1985-1995), το Ελληνικό Μέτωπο (1996-2005) και εν συνεχεία με την στήριξη της Νεολαίας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού – ΝΕ.Ο.Σ. (2006-2011). Φέτος η διοργάνωση έγινε αποκλειστικά από την «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ» με υπερκομματικό και ΕΝΩΤΙΚΟ χαρακτήρα.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο γνωστός εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας (Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ), ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία των μηνυμάτων του Ίωνος Δραγούμη για τον διαχρονικό Ελληνισμό και αξία του ΕΘΝΟΥΣ υπεράνω ενός ασφυκτικού κράτους.
Στην συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτησε, εκ μέρους της «Επιτροπής Μνήμης και Τιμής Ίωνος Δραγούμη» ο μουσικοσυνθέτης – λογοτέχνης Παναγιώτης Χατζηγεωργιάδης, με τα εξής λόγια: «Σήμερα εάν ζούσε εκείνος ο αγνός αγωνιστής και ακόμη και αν ήξερε πως κάπως έτσι θα τελείωνε την ζωή του πάνω στην γη και πάλι, θα έπραττε ακριβώς τα ίδια, έτσι λοιπόν σας καλώ όλους όσοι είστε παρόντες να αντιληφθείτε την κρισιμότητα της στιγμής, να πάτε τα πάντα πίσω και να βροντοφωνάξουμε στο κέντρο της Αθήνας το σύνθημα "ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Η ΕΛΛΑΣ!", για εμένα προσωπικώς τέως και νύν συναγωνιστές δεν υπάρχουν και ουδείς περισσεύει, απλά ο καθένας ως εχέφρων πολίτης οφείλει να επιλέξει τον τρόπο του αγώνα.
Ο στόχος μας μόνον ένας, η ανακατάληψη της πατρίδας, ο χώρος μας πρέπει να ζήσει και θα ζήσει και πάντα να θυμάστε πως το καλύτερο μνημόσυνο για τον δραγούμη και όλους τους ήρωες που πότισαν με το αίμα τους αυτή την γη, είναι όχι τα στεφάνια και οι λόγοι από τα εκάστοτε βήματα που μας δίδονται, αλλά η δική μας σύμπνοια. Καλόν και τίμιο αγώνα σε όλους».
Ακολούθως χαιρέτισε, ο επί πολλών ετών συμπαραστάτης και συνδιοργανωτής της εκδηλώσεως, Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος εκφώνησε ένα πολύ ενθουσιώδη αγωνιστικό κάλεσμα για ασυμβίβαστο ΑΓΩΝΑ.
Στον χαιρετισμό του ο εκδότης Λεωνίδας Γεωργιάδης (Εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ), τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να αντισταθούμε και να θυσιαστούμε εάν χρειαστεί, αλλά να μην αφήσουμε να μας πάρουν την ψυχή.
Στην συνέχεια ο παρουσιαστής Γιάννης Γιαννάκενας, ανέφερε πως ανάμεσα στους παρευρισκόμενους υπήρχε ο Πολύδωρος Δάκογλου, και είπε χαρακτηριστικά: «όταν το 1983 ξεκίνησα αυτήν την εκδήλωση ως ΕΝ.Ε.Κ. Αμπελοκήπων, αρχηγός και παρευρισκόμενος ήταν ο συναγωνιστής Πολύδωρας Δάκογλου, θεωρώ ότι αποτελεί ηθικό μου χρέος να τον παρακαλέσω να χαιρετίσει την σημερινή εκδήλωση.
Ο συναγωνιστής Πολύδωρας Δάκογλου, στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε πως οι εποχές δεν είναι για άσκοπες θυσίες αλλά για σταθερούς, καθημερινούς αγώνες για να νικήσουμε.
Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με την ανάγνωση του ποιήματος «Ίων Δραγούμης», του Νικολάου Τζιόπα.
Ἴων Δραγούμης
Ἀκούραστος ἐσύ, ἐργάτης
σ΄ἕνα Σκοπό ἱερό ταγμένος,
τή μάχη ἔδινες
λές κι ἤσουν ὁ στερνός
πού θά ΄σωνε τό ἔθνος
Τά λόγια σου
ἀέρας δροσερός, Ἑλληνικός
φύσηξε μέσα μου
κι ἐγώ πνευματικό παιδί σου,
Μεγάλε Ἴδα!
Ὁ σπόρος φύτρωσε!
Θά ΄μαι ὡραῖο δεῖγμα Ἕλληνος!
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους της Διοργανώτριας Επιτροπής κατέθεσε ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας, εκ μέρους των Εκδόσεων Γεωργιάδη, Λεωνίδας Γεωργιάδης, του «Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών Ίων Δραγούμης», ο Φώτης Χαρίτος, της «Πανελληνίου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», ο Σπύρος Σταυρόπουλος και για την Νεολαία ΕΔΕΣ, ο Στέφανος Γούλας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την διακριτική παρουσία τους αντιπροσωπίες, του ΛΑ.Ο.Σ. με επικεφαλή τον στρατηγό Ιωάννη Ζαφειρόπουλο και Απόστολο Μπαμίχα, και του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ με επικεφαλή τον Μανώλη Κώνστα.
Η εκδήλωση έκλεισε όπως πάντα με τον Εθνικό Ύμνο.
http://www.elkosmos.gr/ekdiloseis/ekdiloseis/politikes-ekdiloseis/11337-2012-07-31-07-12-28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: