Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Νοθευμένα καύσιμα και στην Πολεμική Αεροπορία !!




Τα καύσιμα εκτός προδιαγραφών μπορεί να υπερθερμάνουν τους κινητήρες των αεροσκαφών
Συναγερμός στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο από νοθευμένα καύσιμα. Σημαντικές ποσότητες που μεταφέρθηκαν πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν «ελλειμματικές»,αφού δεν περιείχαν συστατικά που μετατρέπουν το καύσιμο σε αεροπορικό.


Το συμβάν έγινε αντιληπτό κατά των έλεγχο των καυσίμων και όπως ήταν φυσικό σήμανε συναγερμός.
Η τροφοδοσία των καυσίμων στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχίαλου έγινε από τα ΕΛ.ΠΕ τα οποία σε ανακοίνωσή τους, μετά το συμβάν και αφού υποχρεώθηκαν να αντικαταστήσουν τα καύσιμα, υπογράμμισαν ότι τα αίτια της απόκλισης μπορεί να οφείλεται σε κάποιους τεχνικούς λόγους κατά την παραγωγή ή την αποθήκευση.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει αναστάτωση μέσα στην 111η Πτέρυγα Μάχης Νέας Αγχιάλου και αυτό διότι το θέμα της νοθείας των καυσίμων που εφοδιάζονται οι Ένοπλές Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά τις δημόσιες καταγγελίες του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα, που πριν από λίγες μέρες ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και αναμένεται να συνεχίσει τον αγώνα για πλήρη διαλεύκανση του θέματος αλλά και την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος έχει διατάξει εκτεταμένη έρευνα προκειμένου να διελευκανθεί η υπόθεση.
Πριν από μιάμιση περίπου εβδομάδα στον έλεγχο που γίνεται πριν και μετά από τις πτήσεις των αεροσκαφών στην 111 Πτέρυγα Μάχης διαπιστώθηκε ότι σημαντικές ποσότητες καυσίμου που είχαν παραληφθεί από τα ΕΛ.ΠΕ. δεν περιείχαν πρόσθετα συστατικά που κάνουν το καύσιμο «αεροπορικό».
Οι μετρήσεις, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έδειξαν ότι το καύσιμο ήταν εκτός των αυστηρών ορίων που έχει θέσει η Πολεμική Αεροπορία. Αμέσως δόθηκε εντολή να καθηλωθούν όλα τα αεροσκάφη μέχρι να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και αφού εντοπίστηκε η παρτίδα καυσίμου που είχε πρόβλημα και αντικαταστάθηκε από τα ΕΛΠΕ.
Σε απάντησή τους τα Ελληνικά Πετρέλαια για το θέμα αναφέρουν: «Στο πλαίσιο τακτικών ποιοτικών ελέγχων του καυσίμου της Πολεμικής Αεροπορίας διαπιστώθηκε προ δύο εβδομάδων μικρή απόκλιση σε μία από τις είκοσι τέσσερες προδιαγραφές του.
Τα αίτια της απόκλισης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε κάποιους τεχνικούς λόγους κατά την παραγωγή ή την αποθήκευση, διερευνήθηκαν και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί παρόμοιο συμβάν στο μέλλον.
Η απόκλιση αυτή σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την πτητική ικανότητα και δεν οφείλεται σε νοθεία ή έλλειψη πρόσθετου που προβλέπεται στις προδιαγραφές.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια συνεργάστηκαν, άμεσα , γρήγορα και αποτελεσματικά με τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και προέβησαν άμεσα σε αντικατάσταση του καυσίμου ή στην επιτόπου διόρθωσή του».

εφημερίδα Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: