Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

«Μπαίνει τρυπάνι» στα κατεχόμενα;

 

Με τίτλο «Η τελευταία σκηνή στον πόλεμο φυσικού αερίου», η ιστοσελίδα του CNN TURK γράφει ότι το ψευδοκράτος έφτασε στο τελευταίο στάδιο προετοιμασίας των γεωτρήσεων στην ξηρά.


Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν έχουν φτάσει στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας και οι εργασίες θα κοστίσουν στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) δέκα εκ. δολάρια.

Ηδη, σημειώνεται, έφτασαν 14 κοντέινερ στην Κερύνεια και τρεις γιγαντιαίοι γερανοί που μεταφέρθηκαν με συνοδεία αστυνομικών στον χώρο όπου θα γίνουν οι γεωτρήσεις. Οταν ολοκληρωθεί η μεταφορά του υλικού, θα γίνει ειδική τελετή για την πρώτη γεώτρηση παρουσία και Τούρκων αξιωματούχων. Ο πρώτος στόχος των γεωτρήσεων είναι να φτάσουν σε βάθος στα 3.000 μέτρα.

Σημειώνεται δε ότι η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων στην έκθεση της για το θέμα παρουσιάζει τρεις προτάσεις αναφορικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την αγγλόγλωσση Hurriyet Daily News, στην έκθεση της Ομάδας Κρίσεων αναφέρεται ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο μπορεί να βοηθήσουν στο Κυπριακό, εάν οι δύο κοινότητες των μαζί με την Τουρκία συμφωνήσουν να αρχίσουν ένα καινούργιο διάλογο σχετικό με την εκμετάλλευση και μεταφορά του αερίου.

Προτείνει δε σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είτε σε οποιοδήποτε άλλο διεθνές επιδιαιτητικό σώμα, προκειμένου να διευθετήσουν τις διαφορές τους στις τρεις ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο.

Στα σχετικά ρεπορτάζ του τούρκικου Τύπου επισημαίνεται ότι η έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης καλεί την Τουρκία και τους Τ/"κ" να σταματήσουν τη «ρητορική των απειλών» και τις «ναυτικές μανούβρες» εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα καλεί την ε/κ ηγεσία, όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία, να δεσμευτεί ότι θα μοιράζεται με τους Τ/"κ" το 20% του εισοδήματος που θα προέρχεται από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: