Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Από τα Ίμια μέχρι το Μακεδονικό: «Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»!

1996, Σημίτης: «Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς» 2011, Παπαδήμος: «Προσβλέπουμε στη στήριξη των ΗΠΑ»
Είναι αστείος και ίσως ειρωνικός ο τρόπος με τον οποίο επαναλαμβάνεται η Ιστορία. Σήμερα, όπως μας είχαν προετοιμάσει σε χαμηλούς τόνους όλα τα ΜΜΕ, τα Σκόπια δικαιώθηκαν από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης με συντριπτική πλειοψηφία. Η είδηση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στα Σκόπια και ήδη η ηγεσία τους προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της… Στην Ελλάδα όμως που είναι και η μόνη αδικημένη από αυτήν την κατάφορη παραχάραξη της Ιστορίας, το ενδιαφέρον στρέφεται αλλού. Στην επίσκεψη ενός Αμερικάνου, του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον νέο πρωθυπουργό διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ «στέκονται αλληλέγγυες απέναντι στην Ελλάδα».
Το τι σημαίνει αλληλεγγύη των Αμερικάνων το γνωρίζουμε πολύ καλά και το έχουμε ακριβοπληρώσει ουκ ολίγες φορές. Ας γυρίσουμε μερικά χρόνια πίσω, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα το 1996 όταν τη νύχτα των Ιμίων ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης διεμήνυσε από το ελληνικό κοινοβούλιο το περίφημο «ευχαριστούμε τους Αμερικανούς». Προς τι το ευχαριστώ; Προς το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απέτρεψαν τον πόλεμο με την Τουρκία, η οποία όμως συνέχισε ανενόχλητη τις παραβιάσεις της, καθιστώντας όλο το Αιγαίο μια γκρίζα ζώνη στην οποία διατηρεί δικαιώματα.
Αλλά και πέραν των εθνικών θεμάτων η στάση των ΗΠΑ υπήρξε πάντοτε ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα. Ας θυμηθούμε με ποιον τρόπο και τίνων τις πιέσεις υπεστήκαμε για τον αγωγό φυσικού αερίου, ώστε σήμερα να τελούμε υπό ενεργειακή εξάρτηση από χώρες που διατηρούν εδαφικές απαιτήσεις απέναντι μας.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, το Μακεδονικό ζήτημα θεωρείται λήξαν και το μεγάλο ξεπούλημα έχει προαποφασιστεί. Η Αμερικάνικη σφραγίδα το επικύρωσε σήμερα με μία επίσημη επίσκεψη. Τι έκανε η Ελλάδα; «Προσβλέπουμε στην βοήθεια των ΗΠΑ» διεμήνυσε ο νέος πρωθυπουργός. Συμπτώσεις; Μάλλον όχι. Ίδια νοοτροπία με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Αυτό που παραμένει είναι η υποτέλεια και η υποταγή ενός ολόκληρου έθνους στις ξένες δυνάμεις.
http://xryshaygh.wordpress.com/2011/12/05/%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%ce%af%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%87%cf%81%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b5%cf%85%cf%87%ce%b1%cf%81/

Δεν υπάρχουν σχόλια: