Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Θέλουν να φορολογήσουν τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά όχι ονόματα…

Ήμασταν από τους πρώτους εδώ στον «ΕΚ» που ενημέρωσαν για την πρόθεση της κυβέρνησης να συνάψει συμφωνία με την Ελβετία, ώστε να μπορέσει να φορολογήσει τις καταθέσεις Ελλήνων εκεί, χωρίς όμως να αποκαλυφθούν οι ταυτότητές τους. Και τον σκύλο χορτάτο δηλαδή και την πίτα ολόκληρη. Και η συζήτηση κλιμακώθηκε και πάλι, καθώς σήμερα εισάγεται εσπευσμένα στη Βουλή, μετά το θόρυβο που ξέσπασε για τα πόθεν έσχες των βουλευτών, προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, η σύμβαση Ελλάδας-Ελβετίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Αν εγκριθεί, όπως αναμένεται, θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2012.
H σύμβαση εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όσον αφορά στους φόρους εισοδήματος και στην ανταλλαγή πληροφοριών των φορολογικών αρχών των δύο χωρών. Στην ουσία όμως, αν ψηφιστεί, ανοίγει το δρόμο για συμφωνία στο θέμα των αδήλωτων ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία. Εδώ υπάρχει μια (όχι και τόσο) ανεξήγητη αργοπορία, καθώς το σύστημα προσπαθεί να καλύψει τα νώτα του.
Οι Ελβετοί όμως, πέτυχαν αυτό που ήθελαν, καθώς ως γνωστό, οι Έλληνες αξιωματούχοι, στις διακρατικές «ζυμώσεις», δεν διαπραγματεύονται: μείωση από 10% σε 7% το ανώτατο ποσοστό φόρου που μπορεί η Αθήνα να επιβάλλει επί των τόκων που καταβάλλονται από τις ελβετικές τράπεζες σε Έλληνες καταθέτες. Κι έτσι, εδώ εξυπηρετήθηκαν πάλι οι πολυεθνικές και όλοι όσοι διακινούν μεγάλα κεφάλαια.
Οι Ελβετοί, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, είχαν, ούτως ή άλλως, το πάνω χέρι. Γιατί αν ανοίξουν το στόμα τους, θα πάρει πολλούς ο χάρος. Και μπορεί κάποιοι της κυβέρνησης να λένε ότι θέλουν και ονόματα και λεφτά, αλλά απλά, υποκρίνονται. Αν το ήθελαν, άλλωστε, θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει, προωθώντας μια διακρατική συμφωνία με την Κύπρο, όπου η παράκτια οικονομική δραστηριότητα δίνει σε πολλούς τη δυνατότητα να κρύβουν εκεί κεφάλαια, μακριά από τα βλέμματα των ελληνικών φορολογικών αρχών.
Προσέξτε, τι είπε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου: «η κεντρική ιδέα των συμφωνιών αυτών είναι ή ονόματα ή λεφτά -στο βαθμό βέβαια που το επιτρέπουν οι συσχετισμοί δυνάμεων». Το δεύτερο σκέλος της παραπάνω πρότασης, προειδοποιεί τους πάντες, να μην έχουν «προσδοκίες» για γνωστοποίηση ονομάτων επιχειρηματιών και γενικότερα φυσικών προσώπων που φοροδιαφεύγουν. H "ελίτ" φροντίζει για την ασυλία των δικών της...
http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10097:Θέλουν-να-φορολογήσουν-τις-ελληνικές-καταθέσεις-στην-Ελβετία,-αλλά-όχι-ονόματα…&catid=96:oikonomia&Itemid=283

Δεν υπάρχουν σχόλια: