Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Ο Πρόεδρος των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ» στις φωτιές της Βοιωτίας: «Τεράστια οικολογική καταστροφή. Βαρύς ο απολογισμός της πύρινης λαίλαπας»

 

Άνευ προηγουμένου είναι η οικολογική καταστροφή στον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας από τις φετινές πυρκαγιές και κυρίως αυτές που μαίνονται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες. 

Έως και χθες Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα. 

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023, κλιμάκιο των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ», με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κ.Ο., Βασίλη Στίγκα, πραγματοποίησε περιοδεία στην Βοιωτία για τις καταστροφικές πυρκαγιές. 

Δυστυχώς αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα βρίσκεται για 4η μέρα η Βοιωτία, όπου το μεγάλο μέτωπο είναι πλέον στο Στείρι, που έχει εκκενωθεί από χθες το βράδυ, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.

Ο Βασίλης Στίγκας επισκέφθηκε αρχικά το ενεργό μέτωπο της φωτιάς που απλώνεται σε πολύ δύσβατο σημείο, σε γκρεμούς, από την πλευρά του Ελικώνα. Δραματική παραμένει η κατάσταση με την πύρινη λαίλαπα να μαίνεται από Ελικώνα έως Στείρι και στην περιοχή της παραλίας Αγίου Νικολάου. 

Στη συνέχεια μετά την γενέτειρά του, Λιβαδειά, ο Πρόεδρος του Πολιτικού φορέα μας, βρέθηκε στην ιστορική μονή του οσίου Λουκά στο Στείρι, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία στον χριστιανικό κόσμο και εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. 

Αντίκρισε τις ζημιές από τη φωτιά που έβλαψε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου της Μονής, που κατέκαψε επίσης τη στέγη του κελιού του μοναχού Ιωάσαφ, του 19ου αιώνα, στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Μονής, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του, ενώ προκάλεσε βλάβες στους χώρους υγιεινής των επισκεπτών. 

Κατά την ξενάγησή του από τον Ηγούμενο της Μονής, ο Πρόεδρος των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ» τόνισε ότι η Μονή είναι πραγματικά ένα από τα αριστουργήματα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και πληροφορήθηκε ότι το Καθολικό της Μονής, ο Ναός της Παναγίας, η Κρύπτη, το Φωτάναμα, το Βορδονάρειο και οι Βορειοανατολικές Στοές δεν υπέστησαν ουδεμία βλάβη με την έγκαιρη και συντονισμένη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Τέλος κατά την επίσκεψή του στο Δίστομο, ο Βασίλης Στίγκας δεν παρέλειψε να σπεύσει στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού για να τιμήσει τα θύματα του μεγάλου εγκλήματος των Γερμανών κατακτητών, ενώ στη συνέχεια μαζί με στελέχη του κόμματος περιηγήθηκαν στην κωμόπολη. 

Ο Πρόεδρος των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ» δήλωσε χαρακτηριστικά για τον πύρινο εφιάλτη στην Βοιωτία: «Τεράστια οικολογική καταστροφή. Βαρύς ο απολογισμός της πύρινης λαίλαπας. Όλα αυτά αποτυπώνουν πραγματικό έλλειμμα σχεδιασμού και προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού. 

Κάποια στιγμή κύριε Μητσοτάκη, τελειώνουν οι φθηνές δικαιολογίες και αρχίζουν οι ευθύνες».

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: