Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Η Αγγλία επέβαλε κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και τρεις Ρώσους ολιγάρχες

 

Πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε πριν από λίγο από το βήμα της βρετανικού κοινοβουλίου ο Μπόρις Τζόνσον. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες -τις Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank- και σε τρεις Ρώσους ολιγάρχες του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν -τον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον Μπόρις Ρότενμπεργκ και τον ανιψιό του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ-, στους οποίους θα απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία και θα «παγώσουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στη χώρα. Σημειωτέον ότι στα συγκεκριμένα τρία άτομα οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εδώ και χρόνια κυρώσεις. 

Πρόκειται για την πρώτη δόση κυρώσεων, είπε ο Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, αν συνεχίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον ίδιο δρόμο. 

«Η αποφασιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερασπιστεί τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ είναι απόλυτη και αμετακίνητη», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας: «Δεν μπορούμε να πούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει μαζί με τους συμμάχους μας». 

Ο Τζόνσον τόνισε ότι ακριβώς επειδή το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το εγχείρημα του Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει και πρέπει να φανεί ότι θα αποτύχει. Είπε ακόμη ότι αυτό θα απαιτήσει την επιμονή, την ενότητα και την αποφασιστικότητα ολόκληρης της δυτικής συμμαχίας. 

«Οι σκέψεις μας πρέπει να στραφούν στους γενναίους Ουκρανούς φίλους μας, που δεν απειλούν κανέναν, που δεν ζητούν τίποτα, παρά μόνο να ζήσουν ειρηνικά και ελεύθερα», τόνισε. 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον υποστήριξε την κίνηση της Γερμανίας να «παγώσει» την πιστοποίηση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2. «Η Ευρώπη πρέπει να απογαλακτιστεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», είπε στους δημοσιογράφους. 

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: