Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Πέθανε σε ηλικία 71 ετών η πρώην υπουργός της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου

 

Η πρώην υπουργός είχε διακομιστεί εκτάκτως στο νοσοκομείο μετά από πτώση που είχε από το αναπηρικό αμαξίδιο και τότε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε αιμάτωμα. Στη συνέχεια η βουλευτής υποβλήθηκε σε χειρουργείο και μετά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της σε ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας 251. 

Υπενθυμίζουμε ότι το 2008, η Γιαννάκου είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό του ποδιού της εξαιτίας επιπλοκών από τον σακχαρώδη διαβήτη. Το 2016 είχε υποστεί έμφραγμα. Πριν από λίγους μήνες είχε νοσήσει σοβαρά με κορωνοϊό και είχε παραμείνει σχεδόν για ένα μήνα στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού». 

Η Μαριέττα Γιαννάκου γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1951, στο Γεράκι Λακωνίας και από το 1974 εντάχθηκε στην ΝΔ ως μέλος της ΟΝΝΕΔ. Τότε γνωρίστηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Εξελέγη ευρωβουλευτής το 1984, το 1990 βουλευτής ξανά το 1990 ευρωβουλευτής (υπήρξε μέλος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας «Ευρωπαϊκή Ένωση – Τουρκία») και έγινε υπουργός Παιδείας. 

Το 2007 ξέσπασαν μεγάλες διαμαρτυρίες από συλλόγους γονέων, μικρασιατικά σωματεία και απλούς πολίτες για το κατάπτυστο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, της κυρίας Ρεπούση, με τον διαβόητο «συνωστισμό των Ελλήνων το ’22 στην παραλία της Σμύρνης». Η Μαριέττα Γιαννάκου ως υπουργός Παιδείας απέκλεισε την πιθανότητα απόσυρσης του βιβλίου για λόγους νομιμότητας, λέγοντας ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Τελικά το βιβλίο αποσύρθηκε μετά τις εκλογές από τον νέο υπουργό. 

Ήταν παντρεμένη από το 1983 έως το 1997 με τον Παναγιώτη Κούτσικο, που ήταν πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας και έχει τιμηθεί με το βραβείο “Ιπεκτσί”.

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: