Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

«Λεφτά δεν υπάρχουν» λέει ο Άδωνις και αποκλείει νεό ΓΕΝΙΚΟ Lockdown

 

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να υπάρξει γενικό lockdown» είπε, σε μία από τις πολλές εμφανίσεις του, στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης. Όμως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τους ανεμβολίαστους που «δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα». Βέβαια δεν ρωτήθηκε πως δεν δρουν τιμωρητικά την στιγμή που παραβιάζονται οι συνταγματικές ελευθερίες πολιτών που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Τα νέα μέτρα, είπε, «λαμβάνονται γιατί πρέπει να βάλουμε ένα φραγμό στην εξάπλωση της πανδημίας και να μην φτάσουμε στην κατάσταση που επικρατεί στην Β. Ευρώπη και να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα». 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown στη χώρα, το απέκλεισε εκ νέου, παραθέτοντας δύο βασικούς λόγους: «Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να το επιβάλουμε διότι το 75% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί άρα δεν κινδυνεύει άμεσα από την πανδημία», σημειώνοντας πως η δικαιολογία που είχαμε πάνω στην οποία μπορούμε να πάρουμε μέτρα περιορισμού δεν ευσταθεί τώρα. 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι «δεν υπάρχουν τα χρήματα». Όπως εξήγησε στην πρώτη πανδημία «η Ευρώπη είχε ανοίξει τα πουγκιά και υπήρχε μία πολιτική “δώστε χρήματα για να σταθούν όρθιες οι οικονομίες”. Και εμείς έχουμε δώσει αναλογικά με το ΑΕΠ και τον πληθυσμό της χώρας τα περισσότερα χρήματα για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και πλέον δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα». 

«Τώρα η Ευρώπη λέει, “έχουμε το εμβόλιο, όσοι ήθελαν εμβολιάστηκαν, δεν μπορούμε να μοιράζουμε λεφτά”. Η ιδέα να ανοίγει το πουγκί να μοιράσουν λεφτά είναι απεχθής. Άρα η Ευρώπη δεν ανοίγει την κάνουλα για να δώσει λεφτά. Εμείς μοιράσαμε ήδη πάρα πολλά λεφτά. Άλλα λεφτά για να μοιράσουμε δεν υπάρχουν. Η ιδέα να κάνεις lockdown χωρίς να ενισχύσεις οικονομικά τις επιχειρήσεις είναι σαν να της οδηγείς στη χρεvκοπία. Άρα να ξεχάσουμε αυτό το σενάριο» είπε συγκεκριμένα. 

Από την συνέντευξη να σταθούμε σε δύο σημεία: 

Πρώτον και ο Γεωργιάδης όπως και πολλά στελέχη της κυβέρνησης αναφέρονται σε ΓΕΝΙΚΟ lockdown το οποίο και το αποκλείουν. Αφήνουν με αυτόν τον τρόπο ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα άλλο νέο lockdown, μερικό, ή ειδικό ή τοπικό ή κυλιόμενο ή… 

Και δεύτερον αυτή τη στιγμή έχουμε Lockdown σε Αυστρία, σε Ολλανδία και πολύ σύντομα απ’ ότι φαίνεται στην Γερμανία. Που σημαίνει ή ότι «το πουγκί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγει ή ότι δεν χρειάζεται οικονομική στήριξη για να εφαρμοστεί Lockdown.

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: