Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Η Αίγυπτος θέτει σκληρούς όρους στην Τουρκία την ώρα που εμείς παρακαλάμε για οικονομικές κυρώσεις

 

Την ώρα που ο Νίκος Δένδιας επισκεπτόταν το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη η Αίγυπτος μεσολάβησε για να επέλθει η ειρήνευση ή τουλάχιστον η ανακωχή στην Λωρίδα της Γάζας. Τώρα δείχνει, ειδικά σε εμάς, με ποιον τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζεται η Τουρκία και πώς πρέπει να διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μαζί της. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Al Monitor που αναδημοσιεύεται στον Σκάι, η Αίγυπτος θέτει  σκληρούς όρους στην Τουρκία προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τους, συγκεκριμένα ζητά: η Τουρκία να αναγνωρίσει ότι η παρουσία της στην Λιβύη είναι παράνομη, να σταματήσει την υποστήριξη των αντικαθεστωτικών Αιγυπτίων στο έδαφός της και να σταματήσει να αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της Αιγύπτου στις Αραβικές Χώρες. Με λίγα λόγια τα ζητά όλα και διαμηνύει ότι οι αιγυπτιοτουρκικές σχέσεις δεν θα αποβούν σε βάρος των σχέσεων της Αιγύπτου με χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. 

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου Ταρέκ Φάχμι περιγράφει το πλαίσιο αυτό ως μία ολοκληρωμένη Συμφωνία η οποία περιλαμβάνει πολλά θέματα τα οποία πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστά. Συνέχισε τονίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να υιοθετήσει μία προσέγγιση που θα βασίζεται στην πρόληψη των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, και εάν η Αίγυπτος πειστεί θα την αντιμετωπίσει ανάλογα. 

Μπορεί η χώρα μας και η Αίγυπτος να έχουν συνάψει συμμαχία, αλλά η στάση τους απέναντι στην Τουρκία είναι τελείως διαφορετική. Η μεν Αίγυπτος διεκδικεί τα συμφέροντά της και οριοθετεί την σφαίρα επιρροής της, η δε Ελλάδα ασχολείται με κυρώσεις οικονομικές, μόνο στα λόγια, και μιλά για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: