Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Οι Ρώσοι δοκιμάζουν τους S-400 στην Κριμαία εν όψει της άσκησης "Sea Breeze 21" του ΝΑΤΟ

 

Μεγάλες δυνάμεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας ασκούνται πολύ κοντά στη Μαύρη θάλασσα, με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου προσχεδιασμένου ή τυχαίου να είναι αυξημένος

Η  Ρωσία προέβη σε άσκηση δοκιμής του συστήματος αντιαεροπορικής της άμυνας S-400 στην Κριμαία, κατά τη διάρκεια της οποίας μαχητικά της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας , όπως Su-30SM, Su-27,  βομβαρδιστικά Su-24 όπως επίσης και επιθετικά ελικόπτερα, χρησιμοποιήθηκαν ως στόχοι.

«Τα πληρώματα αεροσκαφών και ελικοπτέρων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και η αεροπορική Δύναμη της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, πραγματοποίησαν εκπαίδευση με τα τμήματα πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και τα πληρώματα των αυτοκινούμενων πυραύλων και πυροβόλων συστημάτων Pantsir κατά τον έλεγχο της ετοιμότητας των δυνάμεων και των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας της Χερσονήσου της Κριμαίας. 

Τα πληρώματα των μαχητικών αεροσκαφών Su-24, Su-27, Su-30SM και Mi-8 και Ka-27 ενήργησαν ως στόχοι ελέγχου για υπολογισμούς της αντιαεροπορικής άμυνας και ενήργησαν από διάφορες κατευθύνσεις", αναφέρει ο  επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών του στόλου του Εύξεινου Πόντου.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, η αεροπορία πραγματοποίησε το έργο τόσο στη μέγιστη απόσταση από τις ζώνες ανίχνευσης των σταθμών ραντάρ, όσο και σε εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα, χρησιμοποιώντας το έδαφος για κάλυψη, γεγονός που περιπλέκει σημαντικά το έργο της αντιαεροπορικής άμυνας της Κριμαίας.

Με τη σειρά τους, τα πληρώματα μάχης των συγκροτημάτων S-400 Triumph και Pantsir εντόπισαν στόχους και πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις σε αυτούς, χωρίς πραγματική πυροδότηση.

Σημειώστε ότι στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας ξεκίνησε μια μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία "Sea Breeze 21", που θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου.

Σε αυτήν θα μετέχουν 5000 στρατιώτες, 40 αεροσκάφη και 32 πλοία από 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Η φετινή άσκηση, "Sea Breeze 2021" , περιγράφεται από την Ατλαντική Συμμαχία ως η μεγαλύτερη που έχει γίνει έως τώρα , στην οποία θα συμμετέχουν δυνάμεις τόσο των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, όσο και χωρών βασικών εταίρων της Συμμαχίας και των ΗΠΑ.

Η άσκηση θα επικεντρωθεί στην  εξέταση αντικειμένων σε πολλαπλές μορφές επιχειρήσεων , όπως αμφίβιες επιχειρήσεις, διεξαγωγή χερσαίων ασκήσεων,  απαγορεύσεις θαλάσσιας περιοχής, αντιαεροπορική άμυνα, ενσωμάτωση ειδικών επιχειρήσεων, ανθυποβρυχιακός πόλεμος, και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερήφανες που συνεργάζονται με την Ουκρανία για τη φιλοξενία της πολυεθνικής ναυτικής άσκησης Sea Breeze, η οποία θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και των δυνατοτήτων μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών", δήλωσε η Kristina Kvien, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ξεκινώντας το 1997, η άσκηση "Sea Breeze" ή αλλιώς SB21, φέρνει κοντά τα περισσότερα έθνη του Εύξεινου Πόντου και τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ και συνεργάτες για να εκπαιδευθούν και να λειτουργήσουν με τα μέλη του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια οικοδόμησης αυξημένης ετοιμότητας.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ συνομολογούν την άσκηση στον Εύξεινο Πόντο με συμμετοχή και υποστήριξη συνολικά από 32 χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Δανία, Αίγυπτος, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαρόκο, Νορβηγία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Ισπανία, Νότια Κορέα, Σουηδία, Τυνησία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η άσκηση " Exercise Sea Breeze 2021" είναι μια ετήσια πολυεθνική άσκηση, που περιλαμβάνει θαλάσσια, χερσαία και αεροπορικά μέσα, και συγχρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία.

Η απάντηση της Ρωσίας είναι άμεση, αφού με βάση τα δεδομένα της τρέχουσας δραστηριότητας του ρωσικού στρατού, φαίνεται ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει τις δικές της στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στην περιοχή, ως απάντηση στην άσκηση του ΝΑΤΟ, στις οποίες θα εξεταστούν σενάρια στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις της Συμμαχίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε εκπαίδευση προσβολής και καταστροφής εχθρικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα , εμπλέκοντας  βομβαρδιστικά Su-24 και μαχητικά αεροσκάφη Su-30SM.

Τα παραπάνω συνέβησαν με αφορμή την είσοδο ομάδας τριών πλοίων του ΝΑΤΟ στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, στα πλαίσια συμμετοχής τους στην άσκηση "Sea Breeze 2021". 

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνεται στο Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις και τα μέσα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «εφαρμόζουν μια σειρά μέτρων για τον έλεγχο των ενεργειών των πλοίων» που συμμετέχουν στις ασκήσεις.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων στη Βιέννη τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποσύρουν με διαφάνεια τα όπλα τους μετά την ολοκλήρωση των κοινών ασκήσεων με την Ουκρανία "Sea Breeze-2021".

https://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: