Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τουρκία: Θα δεχόμαστε πίσω μόνο μετανάστες -Οχι πρόσφυγες, Σύρους και Ιρακινούς

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Την ώρα που ΕΕ και Τουρκία φαίνεται πως είναι κοντά σε συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων στην γείτονα χώρα, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μπολζκίρ ξεκαθαρίζει πως δεν θα δέχονται πίσω Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες. Οι FT σημείωναν πως η συμφωνία με την Αγκυρα προέβλεπε πως όλοι οι μετανάστες πλην των Σύρων θα επαναπροωθούνταν στην Τουρκία, ωστόσο, με τις δηλώσεις του ο κ. Μποζκίρ τονίζει πως εξαιρούνται και οι Ιρακινοί.
Από τη στιγμή που ο κύριος όγκος των προσφύγων προέρχεται από τη Συρία και το Ιράκ, κάτι τέτοιο θα μείωνε δραστικά την αποτελεσματικότητα των επαναπροωθήσεων.
Παράλληλα, ο κ. Μποζκίρ επεσήμανε πως η εφαρμογή της συμφωνίας συνδέεται άρρηκτα με την «αφαίρεση» των θεωρήσεων (visas), που χρειάζονται οι Τούρκοι για να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν. Μάλιστα, προειδοποίησε πως αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί «τον Οκτώβριο, Νοέμβριο», η Αγκυρα μπορεί να ακυρώσει την συμφωνία επαναπροώθησης.
«Αυτή είναι μία σχέση που πάει χέρι-χέρι», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Πηγή: Τουρκία: Θα δεχόμαστε πίσω μόνο μετανάστες -Οχι πρόσφυγες, Σύρους και Ιρακινούς | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/254624/toyrkia-tha-dehomaste-piso-mono-metanastes-ohi-prosfyges-syroys-kai-irakinoys#ixzz41w50FGcM

Δεν υπάρχουν σχόλια: