Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Συνετρίβη F-16 από “μηχανική βλάβη” - Ευτυχώς σώθηκαν οι δύο Έλληνες πιλότοι

Συνετρίβη F-16 από “μηχανική βλάβη” - Ευτυχώς σώθηκαν οι δύο Έλληνες πιλότοι
Στο έλεος του Θεού οι Ένοπλες Δυνάμεις - Ανύπαρκτος ο Δένδιας
Σώοι είναι οι δύο πιλότοι του F-16 που παρουσίασε μηχανική βλάβη ενώ πετούσε 22μ. βόρεια της Γαύδου. Οι χειριστές του μαχητικού περισυνελέγησαν από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας ΑΒ-205 και μεταφέρονται στα Χανιά. Για λόγους προληπτικούς θα διακομιστούν στο νοσοκομείο, προκειμένου να εξεταστούν από γιατρούς.
Αμέσως μετά το συμβάν, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ενημέρωσε τις οικογένειες των δύο χειριστών. Το αεροσκάφος που είχε απογειωθεί στις 13:45 εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, μαζί με άλλα δύο αεροσκάφη, όταν σήμανε συναγερμός στο κόκπιτ του μαχητικού για δυσλειτουργία συστήματος που το έβγαζε εκτός ελέγχου.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρουσιάστηκε μηχανική βλάβη στον κινητήρα. Οι χειριστές του F-16 επιχείρησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους αλλά στάθηκε αδύνατο και χρησιμοποίησαν αμέσως το σύστημα εκτίναξης -διάσωσης προκειμένου να εγκαταλείψουν το μαχητικό που είχε πάρει ανεξέλεγκτη πορεία πτώσης.
Ευτυχώς πετούσαν εκτός κατοικημένης περιοχής. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης που εδρεύει στη Σούδα και άνηκε στην 343 Μοίρα.
newpost
Χωρίς ανταλλακτικά τα F-16
Χωρίς να είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε ποια είναι τα αίτια του ατυχήματος (οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για κράτηση κινητήρα) αυτό που έχουμε όμως σαν δεδομένο είναι οι τραγικά χαμηλές διαθεσιμότητες των αεροσκαφών εξαιτίαςτης απίστευτης και απαράδεκτης καθυστέρησης στην προμήθεια ανταλλακτικών για τα F-16.
Ακόμη και τώρα τα μαχητικά του τύπου είναι χωρίς ανταλλακτικά και οι ευθύνες που βαρύνουν την κυβέρνηση μεγάλες. Μόλις στις 18 Νοεμβρίου η αμερικανική DSCA ανακοίνωσε την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της παροχής ανταλλακτικών για τα F-16 της ΠΑ ύψους 188 εκατ. $ αλλά φυσικά μέχρι αυτά να φτάσουν στην Ελλάδα θα παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Είναι τραγικό ακόμη και τώρα να συζητούμε για τα αυταπόδεικτα και τα αυτονόητα αλλά στην Ελλάδα του μνημονίου όπου η τρόικα κανονίζει ακόμη και τις αμυντικές προμήθειες αεροσκάφη όπως τα F-16 να είναι χωρίς υποστήριξη με ανταλλακτικά που θα έπρεπε να είχαμε παραλάβει από το 2008! Και όμως μόλις τον Νοέμβριο το ελληνικό κράτος κατόρθωσε να πάρει έγκριση για προμήθεια ανταλλακτικών αλλά το πληρώσαμε με την απώλεια ενός F-16 χωρίς ευτυχώς θύματα.
Τι θα γινόταν όμως εάν το ατύχημα ήταν δυστύχημα; Θα έπαιρνε κανείς την ευθύνη ή όλοι θα κοιτάγανε δεξιά και αριστερά κάνοντας πως δεν ξέρουν. Απαράδεκτες και εγκληματικές παραλείψεις για τη διατήρηση μιας αξιόμαχης αποτρεπτικής δύναμης.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: