Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP.


eurogroup1
Συνεχίζεται το θρίλερ στη Λευκωσία γύρω από την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, προκειμένου να εξοικονομηθούν 5,8 δισ. ευρώ ώστε να προχωρήσει η συμφωνία με την Τρόικα για διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Έντονες ήταν οι διαβουλεύσεις του Προεδρικού με τα πολιτικά κόμματα, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις του λίγο πριν τις 13:30 ανακοίνωσε ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει αύριο Τρίτη στις 6 το απόγευμα για να συζητήσει τα τροποποιημένα όπως είπε, νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση.
Ανακοίνωσε ακόμα ότι υπάρχουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο το οποίο και παραπέμπεται εκ νέου για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο χρόνος συνεδρίας της οποίας αναμένεται να καθοριστεί.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, όλα τα πολιτικά κόμματα θεωρούσαν ότι χρειάζονται χρόνο για να μελετήσουν τα δεδομένα και εγκρίνουν αναβολή τη σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής και σύγκλισή της αύριο Τρίτη σε διήμερες εργασίες.
Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει αναστολή των εργασιών των τραπεζών στην Κύπρο τουλάχιστον για αύριο Τρίτη, ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο να διαρκέσει όσο διαρκέσουν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τα μέλη της Βουλής σε κεκλεισμένων των θυρών άτυπη συνάντηση που είχε μαζί τους.
Αργότερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπω κομμάτων υπό τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, όπου αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση για το πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Σώματος.
Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη διερευνά εναλλακτικά σενάρια, που προβλέπουν τη μείωση του «κουρέματος» για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ από 6,75% σε 3% και την αύξηση της δασμολόγησης για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στο 10%. Για τις καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ προτείνεται «κούρεμα» της τάξεως του 12,5%.
Οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί, προσεγγίζουν όμως τις αντιπροτάσεις που είχε υποβάλει η Λευκωσία στην σύνοδο του Eurogroup την Παρασκευή.
Κόμματα φέρεται να έχουν καταθέσει προτάσεις για μη επιβολή «κουρέματος» για καταθέσεις μέχρι 20-25 χιλιάδες ευρώ, ώστε να μην πληγούν οι μικροκαταθέτες.
http://www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: