Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Μεγάλη Σαρακοστή, στον δρόμο προς την Σταύρωση και την Ανάσταση



Μεγάλη Σαρακοστή ονομάζεται η νηστεία που προηγείται του Πάσχα. Την λέμε Μεγάλη για να την ξεχωρίζουμε από την νηστεία που προηγείται των Χριστουγέννων, η οποία χαρακτηρίζεται «Μικρή» επειδή είναι ελαφρότερη. Σαρακοστή ονομάζεται επειδή γίνεται εις ανάμνηση της σαρανταήμερης νηστείας του Χριστού στην έρημο. Κάποιες ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής έχουν ξεχωριστή σημασία και δική τους σημειολογία. Ας τις δούμε.
Η Α΄ Κυριακή των νηστειών είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζουμε την αναστύλωση των αγίων και σεπτών εικόνων από την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα το 843 μ.Χ. Η Β΄ Κυριακή των νηστειών είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (14ος αιώνας ). Ο Άγιος Γρηγόριος υπήρξε κορυφαίος διδάσκαλος των ορθοδόξων δογμάτων και πολέμιος των αιρέσεων. Η Γ΄ Κυριακή είναι της Σταυροπροσκυνήσεως. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, το σύμβολο της πίστης μας. Οι πιστοί παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν την νηστεία μέχρι την Ανάσταση του Κυρίου. Η Δ΄ Κυριακή τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννη, συγγραφέα της Κλίμακας. Η κλίμακα είναι ένα βιβλίο με ομιλίες του Αγίου Ιωάννη με αντικείμενο τα σκαλοπάτια της πνευματικής ανάβασης των Μοναχών μέσα από την προσωπική τους άσκηση. Επίσης την Παρασκευή της ίδιας εβδομάδας είναι ο Ακάθιστος Ύμνος. Αφιερωμένο στην Παναγία που στέκει πάντα βοηθός των Χριστιανών σε περιόδους ειρήνης και πολέμους.
Η Ε΄ Κυριακή είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Η Οσία σε ηλικία 12 ετών ακολούθησε ένα έκλυτο βίο. Σε ηλικία 30 ετών μετανόησε και προσκύνησε τον Χριστιανισμό όπου για το υπόλοιπο της ζωής της, 47 έτη ασκήτεψε στην έρημο. Το Σάββατο πριν την μεγάλη Εβδομάδα είναι το Σάββατο του Λαζάρου αφιερωμένη στο θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου. Τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής είναι η Κυριακή των Βαΐων. Αφιερωμένη στην θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο λαός τον υποδέχθηκε με «Βάϊα φοινίκων» από τα οποία πήρε και το όνομα της αυτή η ημέρα.

Σας εύχομαι αδέλφια μου καλή Σαρακοστή και καλή Λαμπρή να φθάσουμε.
Σήφης
Στέλεχος Ε.ΛΑ.Μ.
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: