Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται για πόλεμο κατά της Νότιας Κορέας!

 

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ανακήρυξε τον Νότο ως «κύριο εχθρό» της χώρας του, απέλυσε τις υπηρεσίες που ήταν αφιερωμένες στην επανένωση και την προσέγγιση και απείλησε με πόλεμο για «ακόμη και 0,001 χιλιοστά» εδαφικής παραβίασης.

Τι συνέβη και γιατί τώρα

Μετά από χρόνια επιδείνωσης των σχέσεων, η Πιονγκγιάνγκ το έκανε επίσημο αυτήν την εβδομάδα: κήρυξε τη Σεούλ τον κύριο εχθρό της, καταργώντας τις υπηρεσίες που ήταν αφιερωμένες στην επανένωση και απειλώντας να καταλάβει τον Νότο κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Είναι μια μεγάλη αλλαγή, καθώς «στο παρελθόν, όταν υπήρχε κίνδυνος ένοπλης σύγκρουσης, υπήρχε ένα κρυφό κανάλι επικοινωνίας που κρατούσε την κατάσταση υπό έλεγχό, αλλά τώρα δεν υπάρχει τίποτα από αυτά», δήλωσε ο Χονγκ Μιν, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Κορέας για την Εθνική Ενοποίηση στη Σεούλ.

Η Βόρεια Κορέα έχει απαλλαγεί από «οποιονδήποτε διακορεατικό μηχανισμό που απέτρεπε τις συγκρούσεις να ξεφύγουν από τον έλεγχο». «Η επισήμανση του Νότου από τον Βορρά ως «κύριος εχθρός» δεν είναι απλώς ρητορική – τα λόγια θα μπορούσαν να γίνουν πράξη».

Θα εισβάλει;

Ο Κιμ είπε ότι δεν είχε σκοπό να ξεκινήσει πόλεμο.. αλλά ούτε να τον αποφύγει.

Έχει δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίζει πλέον τα ντε φάκτο θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο Κορεών, γνωστά ως Βόρεια Οριογραμμή, και ο στρατός του διοργάνωσε πρόσφατα ασκήσεις πυροβολικού με αληθινά πυρά στην περιοχή.

Αυτό έχει δημιουργήσει «μια αυξανόμενη πιθανότητα οι δύο πλευρές να μπουν σε μια στρατιωτική αψιμαχία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη σύγκρουση», είπε ο Χονγκ.

Επιπλέον, η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει όλο και περισσότερο τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής πυραύλων για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ισχυρίζονται η Ουάσιγκτον και η Σεούλ- σε αντάλλαγμα για βοήθεια με το δορυφορικό τους πρόγραμμα.

Η Σεούλ, από την πλευρά της, έχει απειλήσει με «πολλαπλάσια ισχυρότερη» απάντηση σε οποιαδήποτε πρόκληση, μια προσέγγιση που εγκυμονεί κινδύνους, όπως επεσήμανε αυτή την εβδομάδα ένα άρθρο της εφημερίδας Hankyoreh.

«Καθώς η Βόρεια Κορέα γίνεται πιο απερίσκεπτη, ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της για να διαχειριστεί την κατάσταση», πρόσθεσε.

Τι έπεται;

Οι δύο Κορεές έχουν τώρα «τη μεγαλύτερη πιθανότητα να συρθούν σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο Τσόι Γκι-ίλ, καθηγητής στρατιωτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σανγκί.

Το 2010, όταν ο Βορράς βομβάρδισε το απομακρυσμένο νησί Yeonpyeong στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, σκοτώνοντας τέσσερις, τα αεροσκάφη F-16 της Σεούλ ήταν «στον αέρα έτοιμα να χτυπήσουν, αλλά ο τότε πρόεδρος Lee Myung-bak το διέκοψε» για να αποφύγει την κλιμάκωση της κατάστασης.

«Αλλά αν έχουμε ένα παρόμοιο περιστατικό, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η αεροπορική ενέργεια δεν θα χρησιμοποιηθεί από τη διοίκηση της Σεούλ, είπε ο Τσόι.

Yπάρχει περίπτωση προσέγγισης;

Ο Κιμ ‘δεν έκλεισε μόνο την πόρτα της προσέγγισης – της έβαλε λουκέτο για να καταστήσει σαφές στους Νοτιοκορεάτες ποια είναι η θέση του.

Η Πιονγκγιάνγκ αναπτύσσει εδώ και καιρό πυρηνικά όπλα και πυραύλους και ο Κιμ περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη έβδομη πυρηνική δοκιμή του.

«Αυτά τα όπλα δεν αναπτύχθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη και τα σχέδια του καθεστώτος Κιμ να τα χρησιμοποιήσει ως εργαλεία εξαναγκασμού, απειλών και διαπραγματεύσεων ήταν ο τρόπος λειτουργίας τους εδώ και δεκαετίες», πρόσθεσε.

https://hellas-now.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: