Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Δεν αντέχουν την ακρίβεια οι Έλληνες και κόβουν ακόμη και βασικές δαπάνες

 

Περιορισμός των δαπανών στις απολύτως απαραίτητες, μείωση των αγορών ακόμη και στο σούπερ μάρκετ και στροφή προς οικονομικότερα προϊόντα στα ράφι είναι μερικές από τις αλλαγές που έφερε στις συνήθειες των καταναλωτών το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας. 

Το διαθέσιμο εισόδημα των Ελληνων έχει μειωθεί σημαντικά από τις συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις με το κόστος της ενέργειας -κατά κύριο λόγο – και την ακρίβεια στα βασικά αγαθά να είναι οι δαπάνες που τους προβληματίζουν περισσότερο. 

Σε έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δείχνει ότι οι δαπάνες για την ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) προβληματίζουν σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες ενώ 3 στους 10 ανησυχούν για τις τιμές των βασικών αγαθών (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, σούπερ μάρκετ). 

Οι υπόλοιπες κατηγορίες εξόδων όπως για καταναλωτικά αγαθά, υγεία, εκπαίδευση και διασκέδαση εμφανίζονται με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά να ανησυχούν τους καταναλωτές. 

Στις κατηγορίες εξόδων που έχουν περιορίσει οι Έλληνες εν μέσω του κύματος ακρίβειας τους τελευταίους μήνες, τα καταναλωτικά αγαθά, δηλαδή ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές βρίσκονται στην πρώτη θέση. Ακολουθούν στο ίδιο σχεδόν ποσοστό τα έξοδα για την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων και των καυσίμων. 

Ένας στους πέντε καταναλωτές δηλώνει ότι έχει περιορίσει τα έξοδα για τα βασικά αγαθά, δηλαδή τρόφιμα, ποτά και σούπερ μάρκετ. Ακολουθούν οι περικοπές σε διασκέδαση, ψυχαγωγία, ταξίδια ενώ χαμηλότερα ακολουθούν τα έξοδα για υγεία, εκπαίδευση και καλλωπισμό.

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: