Το πρωί της Παρασκευής στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο πραγματοποιήθηκε Τρισάγιο στην μνήμη των 17 Ελλαδιτών ηρώων που έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Με την θυσία τους απέδειξαν πως η Κύπρος δεν κείται μακράν και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού. Προς τιμή των ηρώων στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ λέγει ο θυμόσοφος λαός. Οι εκάστοτε Κυβερνήσεις καθυστέρησαν δεκαετίες για το αυτονόητο, όμως, αρκετά χρόνια μετά με στρατιωτικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας C 130 και συνοδευόμενα από δικούς τους ανθρώπους, ταξίδεψαν για την πατρίδα τους, τα λείψανα 17 Ελλαδιτών πεσόντων της κυπριακής τραγωδίας. Τα λείψανα των 17 Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών που έπεσαν κατά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και στα γεγονότα του 1964 με την ακταιωρό ΦΑΕΘΩΝ παραδόθηκαν και σε αυτή την τελετή παράδοσης – παραλαβής των λειψάνων, που έγινε στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, παρέστησαν μεταξύ άλλων κρατικοί αξιωματούχοι ο υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ανδρέας Μαρκίδης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανή, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ και άλλοι στρατιωτικοί.
Πομπή αποτελούμενη από στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ ξεκίνησε από χώρο του αεροδρομίου και κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου βρισκόταν σταθμευμένο το στρατιωτικό αεροσκάφος C130. Της πομπής ηγείτο εθνοφρουρός που κρατούσε ένα μεγάλο σταυρό με λουλούδια και ακολουθούσαν ιερείς. Η πομπή έκλεισε με σειρά από στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ που ανά δύο κρατούσαν τα οστεοφυλάκια με τα λείψανα των πεσόντων, τα οποία ήταν σκεπασμένα με την ελληνική και την κυπριακή σημαία. Πριν από κάθε οστεοφυλάκιο υπήρχε εθνοφρουρός που κρατούσε στα χέρια τη φωτογραφία του πεσόντος. Με την άφιξη της πομπής κοντά στο στρατιωτικό αεροσκάφος τελέστηκε τρισάγιο και προσκλητήριο πεσόντων.
Ακολούθησε το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής των λειψάνων.
Η λίστα των ηρωών
Συνταγματάρχης Βασίλειος Παπαλάμπρου και οι Ανθυπασπιστές Νικόλαος Κρητικός και Νικόλαος Αθανασίου υπηρετούσαν το 1974 στην ΕΛΔΥΚ, ο Αντιπτέραρχος Βασίλειος Παναγόπουλου ήταν ο Κυβερνήτης του ΝΟΡΑΤΛΑΣ και οι Ανθυπασπιστές Σωτήριος Κουρούνης και Στέφανος Τζιλιβάκης οι καταδρομείς.
Εννέα άλλοι ήταν ανθυπασπιστές του Πεζικού και του Μηχανικού, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν σε κατεχόμενη περιοχή βόρεια του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, όπου και τάφηκαν μετά τις εκεί επικές μάχες κατά των εισβολέων, ο Ελευθέριος Ανθης, ο Γεώργιος Ζερβομανώλης, ο Αθανάσιος Καραγεώργος, ο Ιωάννης Κωνσταντακόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μπροδήμας, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Αργύριος Σίννης, ο Μανούσος Τριανταφυλλίδης, ο Βασίλειος Τριάντης και ο Γεώργιος Χαμουργιωτάκης. Ένας, ο Ανθυπασπιστής Ναυτικού Νικόλαος Νιάφας, ήταν μέλος του πληρώματος της ηρωικής τορπιλακάτου «ΦΑΕΘΩΝ» που βυθίστηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία, στις 8 Αυγούστου 1964.
elamcy.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου