Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Το βόρειο Αιγαίο υπό πολιορκία!

tur lim
Έχουμε συνηθίσει όταν μιλάμε για τουρκικές παραβιάσεις να αναφερόμαστε είτε στο νότιοανατολικό Αιγαίο, είτε στα χωρικά ύδατα που οδηγούν προς την... Αθήνα και το Σούνιο, αφού οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστήσει τις περιοχές αυτές σε έναν μεγάλο βαθμό γκρίζες ζώνες, λόγω της ελληνικής ανοχής.
Όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και στο Βόρειο Αιγαίο όπως αποδεικνύεται από τα χτεσινά επεισόδια και την σύγκρουση σκάφους του τουρκικού λιμενικού με ελληνικό ψαράδικο, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Σε μία κίνηση ασφαλώς προσχεδιασμένη, αφού οι ψαράδες λίγο πολύ προτιμούν αρκετά συχνά τα ίδια σημεία, οι Τούρκοι επέλεξαν να αμφισβητήσουν για ακόμη μία φορά τα θαλάσσια συνορά μας.
Συγκεκριμένα μία τουρκική ακταιωρός της Ακτοφυλακής ''χτύπησε'' ελληνικό αλιευτικό το οποίο ψάρευε στα ελληνικά χωρικά ύδατα,ανοιχτά των εκβολών του Εβρου (στο Δέλτα του Εβρου).
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αφού επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε, στις 11. 45 ο καπετάνιος του ελληνικού αλιευτικού ''Τρια αδέλφια'' ενημέρωσε με τον ασύρματο το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης και του είπε ότι ενώ ψάρευε επί της οριογραμμές των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων, αλλά επί της ελληνικής πλευράς, τον πλησίασε τουρκική ακταιωρός και του ζήτησε να του κλάνει έλεγχο.
Ευτυχώς ο καπετάνιος επικοινώνησε με το Λιμενικό είπε που βρισκόταν και το Λιμενικό επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν σε ελληνικά ύδατα.Το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του δυτικά , αλλά η τουρκική ακταιωρός το ακολούθησε -εμφανώς μέσα στα ελληνικά νερά - και το παρενοχλούσε συνεχώς με κύκλους κλπ.
Κάποια στιγμή το τουρκικό σκάφος προσπάθησε να απωθήσει το αλιευτικό και εγινε μικρο επεισόδιο με αποτέλεσμα να συγκρουστούν ελαφρά τα δύο σκάφη και το αλιευτικό να πάθει μικρές ζημίες στην πρώρα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που σκάφη του τουρκικού λιμενικού – ακτοφυλακής, προχωρούν σε τέτοιου είδους κινήσεις κατά Ελλήνων ψαράδων. Στις περιοχές γύρω από τα Ίμια, κάθε χειμώνα έχουμε αυτό που είναι γνωστό ως ο πόλεμος της "γαρίδας" με τα τουρκικά σκάφη να προσπαθούν να διώξουν τα ελληνικά από την περιοχή, προκειμένου να ψαρέψουν τα τούρκικα. Φυσικά ο ανταγωνισμός για το ψάρεμα της γαρίδας, η ο "τυπικός έλεγχος" του ψαράδικου δεν αποτελούν παρά την βιτρίνα για τα αληθινά τουρκικά σχέδια! Τα οποία φυσικά οι Τούρκοι δεν κρύβουν!
Μικρής έντασης, αλλά αποτελεσματική αμφισβήτηση
Αυτές οι μικρής έντασης προκλήσης, αλλά με μεγάλη διάρκεια, είναι η κεντρική επιλογή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στο Αιγαίο. Με μοναδικό σκοπό να αμφισβητεί συνεχώς την ελληνική κυριαρχία, αλλά και να μην οδηγεί σε μια ένταση την στιγμή που η Άγκυρα έχει προβλήματα σε κάθε σχεδόν συνορό της. Αλλά και την στιγμή που η Ελλάδα είναι επί της ουσίας υπό διεθνή επιτήρηση, όσον αφορά τουλάχιστον στα οικονομικά τους. Η στρατηγική αυτή της Τουρκίας της εξασφαλίζει το ατού της κλιμάκωσης όποια στιγμή θέλει αυτή, αφού η ελληνική πλευρά κάθε φορά με συνέπεια προσπαθεί να "αποκλιμακώσει". Η δυνατότητα της Τουρκίας να την ακολουθεί είναι σε μεγάλο βαθμό φυσικό επακόλουθο της νύκτας των Ιμίων οπότε και οι αμφισβητήσεις της δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν σθεναρά από το ελληνικό κράτος.
http://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: