Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Με αγορά ελληνικού νησιού δώρο και τα πετρέλαια;


Φυσαλίδες μεθανίου που διαρρέουν από ρωγμές στον πυθμένα της θάλασσας στο Κατάκολο Ηλείας. Υποδηλώνουν την ύπαρξη υδρογονανθράκων βαθύτερα στο φλοιό, όπως διαπίστωσαν επιστήμονες από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών. Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα μελετώνται τόσο εμπεριστατωμένα οι διαφυγές μεθανίου από ρωγμές και τρύπες στον θαλάσσιο πυθμένα . Η μελέτη του αερίου, που έγινε με την πόντιση υποθαλάσσιου σταθμού αλλά και με παγίδευση μεγάλων φυσαλίδων σε ειδικούς κλωβούς, υπέδειξε την ύπαρξη υδρογονανθράκων, βαθιά κάτω από τον πυθμένα. Ο όγκος του μεθανίου που απελευθερώνεται στην ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή, είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Σαμαράς έβγαλε στο σφυρί ελληνικά νησιά του Ιονίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από Άραβες επενδυτές. Συγκεκριμένα το νησί Οξιά έχει περάσει στα χέρια του Εμίρη του Κατάρ το οποίο θα αξιοποιηθεί τουριστικά(!) , όπως και άλλα πέντε ενώ σκοπεύει να αγοράσει ένα νησί για κάθε του παιδί, 24 στο σύνολο!
Την πώληση της Οξιάς επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος της Ιθάκης, καθώς υπάγεται διοικητικά στον συγκεκριμένο δήμο. Η νησίδα της Οξιάς είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τον Εμίρη του Κατάρ, αλλά τα σχέδια είχαν ναυαγήσει.
Χάρτης ντοκουμέντο για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο.
Τα πρόσφατα ντοκουμέντα με χάρτες που περιλαμβάνουν το θαλάσσιο τμήμα της Οξιάς στις πετρελαιοπιθανές περιοχές και οι αναβλύζουσες φυσαλίδες μας βάζουν σε μεγάλο προβληματισμό για τις επιχειρηματικές κινήσεις του Εμίρη καθώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κυριαρχεί στην οικονομία του Κατάρ.
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: