«Μετά το παράδειγμα της επιστροφής των σλαβικών ονομάτων στην περιοχή της Μάλα Πρέσπα και στο Γκόλο Μπάρντο στην Αλβανία, τίθεται θέμα για ‘επιστροφή’ στη σλαβική ονομασία τους...
τοπωνύμια σε περιοχές της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, που και οι δύο χώρες αν και είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να προσπαθούν να εξαλείψουν τη «μακεδονική»/σλαβική ταυτότητα από τις περιοχές τους χωρίς να έχουν το φόβο επιπτώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων.
Έτσι, δύο σλαβικές οργανώσεις του εξωτερικού, μετά την μετονομασία της αλβανικής ονομασίας του Δήμου Liqenas στη σλαβική ονομασία Pustec, διεκδικούν και τη μετονομασία και άλλων περιοχών στη Μάλα Πρέσπα και στο Γκόλο Μπάρντο της Αλβανίας. Οι δύο αυτές οργανώσεις – σημειώνει το δημοσίευμα- εργάζονται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικαλούνται την απόφαση της Δευτέρας του αλβανικού κοινοβουλίου που ενέκρινε την παραπάνω μετονομασία να εφαρμοστεί το ίδιο και σε άλλες περιοχές στις οποίες ζουν σλαβικές κοινότητες.
Πέρα από όλα αυτά, μαζί με τις δύο αυτές οργανώσεις των Σλάβων και σλαβικά κινήματα του Καναδά και της Αυστραλίας που επικαλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, απαιτούν την εισαγωγή της σλαβικής γλώσσας στις εκπαιδευτικές βαθμίδες σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας.
Επιπρόσθετα, οι Σλαβικές Οργανώσεις Εξωτερικού, ζητούν την «επιστροφή» των σλαβικών τοπωνυμιών στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα, χώρες οι οποίες προσπαθούν να εξαλείψουν τη «μακεδονική» ταυτότητα των Σλάβων, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα. (Δηλαδή, η Θεσσαλονίκη να αποκαλείται Σολούν, η Έδεσσα ως Βόντενα, η Καστοριά ως Κοστούρ, το Κιλκίς ως Κούκους κλπ).
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου