Τα «κοράκια» της ΕΕ και της τρόικα θέλουν να βάλουν στο χέρι τα κυπριακά κοιτάσματα. Αυτό τουλάχιστον τεκμαίρεται από την αναλυτική έκθεση που ζήτησε η Τρόικα από το υπουργείο...
Εμπορίας και Ενέργειας της Κύπρου αναφορικά με τα έσοδα που προσδοκά να έχει η κυπριακή Δημοκρατία από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Αν και στο αίτημά της αυτό η Τρόικα δεν δικαιολογεί το λόγο για τον οποίο ζητά τις πληροφορίες αυτές εντούτοις όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο απώτερος σκοπός είναι η διασύνδεση των όρων του μνημονίου που θα κληθεί να υπογράψει ο νέος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με το οικονομικό όφελος του κυπριακού φυσικού αερίου.
Έχοντας ως προηγούμενο την υπόθεση του ελληνικού μνημονίου και των αυτόματων μέτρων υπό τη μορφή ρήτρας που θα επιβάλλονται σε περίπτωση αστοχίας του προγράμματος ανάλογους όρους θεωρείται ότι θα ζητήσουν και τα «κοράκια» των Βρυξελών.
Σε κάθε δηλαδή αστοχία του προγράμματος που θα επιβληθεί στην Κύπρο θα επιβάλλονται αυτόματα μέτρα κατάσχεσης των κερδών από το Φ/Α που θα έχει η κυπριακή Δημοκρατία. Ενδεxoμένως όπως υποστηρίζουν πολλοί το μέτρο να επεκταθεί και στην δέσμευση μέρους των κοιτασμάτων αυτών ως εγγύηση της Κύπρου για την αποπληρωμή των χρημάτων που θα της δανείσουν.
«Μας έχει ζητηθεί να συντάξουμε και να καταρτίσουμε μία έκθεση με τις προβλέψεις μας για τα μελλοντικά έσοδα που μπορεί να έχουμε σε βάθος δέκα, είκοσι και τριάντα ετών από το φυσικό αέριο», δήλωσε ο γενικός δ/ντης Ενέργειας του υπ. Εμπορίας και Ενέργειας της Κύπρου σε συνέντευξη του στο Channel 9 Σόλων Κασσίνης. Όπως είπε ο κ. Κασσίνης η έκθεση θα είναι έτοιμη σύντομα να δοθεί στην τρόικα προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο ίδιος βέβαια σημείωσε πως η ιστορία του φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη για να ενταχθεί σε ένα μνημόνιο. «Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να παγιδευτούμε πάνω σε μία τέτοια διαδικασία. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι τέτοιο. Θα είναι σαν να υποθηκεύουμε το μέλλον μας και την πραγματική προοπτική της χώρας», δήλωσε ο κ.Κασσίνης.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα αναλάβει αύριο και επισήμως τα καθήκοντα του, θεωρητικά έχει να δώσει μάχη για: να υπογράψει με όσο το δυνατόν λιγότερο δυσχερείς όρους την δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους πιστωτές και να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο την παρατεταμένη οικονομική κρίση, έτσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η οικονομική ανάκαμψη.
Αυτό θεωρητικά γιατί όπως σημειώνεται τα περιθώρια διαπραγμάτευσης του μνημονίου, όπως αυτό συνομολογήθηκε στην καταρχήν συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης Χριστόφια και Τρόικας είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Στην παραδοχή αυτή προχώρησε ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή στην εκπομπή «60 λεπτά», «ακυρώνοντας» έτσι τα όσα ακούστηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία, περί «σκληρής διαπραγμάτευσης του μνημονίου».
Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τους λόγους που οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση, αναφέρθηκε στα διαχρονικά ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ είπε ότι όταν υπογράφαμε το κούρεμα του ελληνικού χρέους, δεν αντιληφθήκαμε τις συνέπειες που θα είχε για την οικονομία μας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου