Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Η επιστημονική ομάδα
Η επιστημονική ομάδα που μελέτησε τις εκλογές του Μαΐου 2012 αποφάσισε να συμμετέχει και στη μελέτη της εκλογικής διαδικασίας του Ιουνίου.
Την επιστημονική ομάδα απαρτίζουν:
• καθηγητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών,
• μεταπτυχιακοί φοιτητές του προγράμματος ΜΒΑ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων,
• μεταπτυχιακοί φοιτητές του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος Πληροφορική Επιστημών Ζωής (ΠΕΖ) και
• προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων,
οι οποίοι σχετίζονται με τα μαθήματα των «Ποσοτικών Μεθόδων» στα αντίστοιχα προγράμματα μεταπτυχιακών και προπτυχιακών σπουδών.
Η έρευνα
Η έρευνα ξεκίνησε την ημέρα προκήρυξης των εκλογών και πραγματοποιείται με ερωτηματολόγιο:
• με τηλεφωνικές συνεντεύξεις πανελλαδικά (σταθμισμένο πανελλαδικό δείγμα)
• με άμεση συλλογή ερωτηματολογίων από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://androulakis.bma.upatras.gr/survey/index.php?sid=63547&lang=el
Τα πρώτα ευρήματα
Τα ευρήματα που καταγράφονται είναι ενδεικτικά της πρώτης εβδομάδας προκήρυξης των εκλογών και εστιάζουν κυρίως στην αρχική καταγραφή του εκλογικού σώματος είτε συνολικά, ως προς τη συμμετοχή του στις επερχόμενες εκλογές, είτε στην καταγραφή του σημείου εκκίνησης των κομμάτων που αποτέλεσαν τη σύνθεση της επτακομματικής βουλής των εκλογών του Μαΐου.
Το εκλογικό σώμα
Από όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν, στις εκλογές του Ιουνίου το εκλογικό σώμα που θα συμμετέχει θα είναι διαφορετικό από το εκλογικό σώμα του Μαΐου. Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι εκφράζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά την πρόθεσή τους να συμμετέχουν και να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουνίου. Όμως, το 15% των ψηφοφόρων που συμμετείχε στις εκλογές του Ιουνίου δηλώνει ότι δε θα συμμετέχει σε αυτές του Μαΐου (διαφάνεια 1).

Συνεκτιμώντας τις δύο αυτές μεταβολές παρατηρούμε ότι η σύνθεση του εκλογικού σώματος αλλάζει.
Ποια κόμματα ζημιώνονται; ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν μεγαλύτερες απώλειες, ενώ Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΧΑ και ΣΥΡΙΖΑ μικρότερες. Σημειώνουμε όμως ότι αρχικά εστιάσαμε στα κόμματα που απαρτίζουν την επτακομματική βουλή και δε συμπεριλαμβάνονται οι ψηφοφόροι των κομμάτων που δεν κατάφεραν να μπουν σε αυτήν.
Οι αναποφάσιστοι είναι λιγότεροι
Στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου οι αναποφάσιστοι είναι σημαντικά λιγότεροι από τις αντίστοιχες καταγραφές που υπήρχαν για την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Έτσι, οι αναποφάσιστοι αποτελούν μόνο το 10% του εκλογικού σώματος και προέρχονται κυρίως από τη ΝΔ (οι ανακατατάξεις των κομμάτων του κεντροδεξιού χώρου φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει τους ψηφοφόρους της) και δευτερευόντως από το ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειώσουμε όμως ότι ακόμα δεν έχουν καταγραφεί οι αναποφάσιστοι που ενδεχομένως υπάρχουν από τα κόμματα που δεν κατάφεραν να μπουν στη βουλή στις εκλογές του Μαΐου.
Η Νέα Δημοκρατία
Στη διαφάνεια 2 αναλύονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, στο αριστερό σχήμα εμφανίζεται η πρόθεση ψήφου για τις εκλογές του Ιουνίου των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου ενώ στο δεξιό σχήμα γίνεται μια πρώτη χαρτογράφηση από ποια κόμματα προέρχονται οι ψηφοφόροι που έχουν ήδη επιλέξει να ψηφίσουν τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου.

Όπως φαίνεται στο αριστερό σχήμα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ εμφανίζουν μικρή συσπείρωση. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στον κεντροδεξιό χώρο φαίνεται ότι έχουν προβληματίσει ένα μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν στις εκλογές του Ιουνίου.
Από το δεξιό σχήμα προκύπτει ότι υπάρχει ρεύμα ψηφοφόρων προς τη ΝΔ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Κοινωνική Συμφωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Στη διαφάνεια 3 χαρτογραφούνται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως φαίνεται στο αριστερό σχήμα τα ποσοστά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι υψηλά. Υπάρχει μία μικρή αποσταθεροποίηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν είτε αναποφάσιστοι (κυρίως) είτε ότι θα ψηφίσουν Ανεξάρτητους Έλληνες (δευτερευόντως).

Εστιάζοντας στο δεξιό σχήμα παρατηρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει εισροή ψηφοφόρων τόσο από άλλα κόμματα (υπάρχουν 4 κόμματα από τα οποία ανιχνεύονται εισροές προς το ΣΥΡΙΖΑ,) αλλά και νέων ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου.
Το ΠΑΣΟΚ
Στη διαφάνεια 4 εμφανίζεται η χαρτογράφηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Όπως προκύπτει από το αριστερό σχήμα το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του αλλά και απογοήτευση αφού υπάρχει ένα μεγάλο (σε σχέση με άλλα κόμματα) ποσοστό των ψηφοφόρων του που δηλώνει ότι δεν θα συμμετέχει στις εκλογές του Ιουνίου.

Από την άλλη μεριά, όπως φαίνεται στο δεξιό σχήμα της διαφάνειας 4, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εισροές από άλλα κόμματα αλλά εμφανίζει εισροές από ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Στη διαφάνεια 5 εμφανίζεται η χαρτογράφηση των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Εστιάζοντας στο αριστερό σχήμα παρατηρούμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι το πιο αποσταθεροποιημένο κόμμα σήμερα. Οι ψηφοφόροι του εμφανίζουν πολύ μικρή συσπείρωση ενώ ανιχνεύονται στατιστικά σημαντικές εκροές προς τέσσερα διαφορετικά κόμματα. Επιπλέον, εμφανίζεται και ένα ποσοστό των ψηφοφόρων του να είναι απογοητευμένο και να δηλώνει ότι δε θα συμμετέχει στις εκλογές του Ιουνίου.

Από το δεξιό σχήμα της διαφάνειας 5 προκύπτει ότι οι δεξαμενές των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων δέχονται ψηφοφόρους μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ. Να τονιστεί ότι την τρέχουσα εβδομάδα, οι εισροές των Ανεξάρτητων Ελλήνων από το ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρότερες από τις εκροές προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ
Στη διαφάνεια 6 αναλύονται τα πρώτα ευρήματα αναφορικά με τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ.
Ειδικότερα, εστιάζοντας στο αριστερό γράφημα παρατηρούμε ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ είναι οι μόνοι που δηλώνουν ότι όλοι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, διατηρώντας το μεγαλύτερο ποσοστό συσπείρωσης στις τάξεις των ψηφοφόρων τους, έχοντας παράλληλα μικρή διαρροή ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, παρατηρώντας το δεξιό γράφημα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μικρή αλλά ανιχνεύσιμη εισροή ψηφοφόρων στο ΚΚΕ από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η Χρυσή Αυγή
Στη διαφάνεια 7 παρουσιάζονται τα πρώτα ευρήματα αναφορικά με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.
Ειδικότερα, από το αριστερό γράφημα προκύπτει ότι η Χρυσή Αυγή εμφανίζει υψηλό ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ενώ παρουσιάζει απώλειες μόνο από ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι δε θα συμμετέχουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αντίθετα, από το δεξιό γράφημα προκύπτει ότι η ΧΑ παρουσιάζει στατιστικά ανιχνεύσιμη εισροή ψηφοφόρων τόσο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες όσο και από το Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας.
Η Δημοκρατική Αριστερά
Στη διαφάνεια 8 αναλύονται τα πρώτα ευρήματα αναφορικά με τους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με το αριστερό γράφημα της διαφάνειας 8 η ΔΗΜΑΡ δεν εμφανίζει διαρροή ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα αλλά εισπράττει απογοήτευση των ψηφοφόρων της που δηλώνουν απρόθυμοι να συμμετέχουν στις εκλογές του Ιουνίου.

Πρόσθετα στο παραπάνω εύρημα λειτουργεί το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ δεν εμφανίζει αυτήν τη στιγμή στατιστικά σημαντικές εισροές από άλλα κόμματα (δεξιό γράφημα στη διαφάνεια 8).
Το πλήθος των κομμάτων στην επόμενη βουλή
Τέλος, στη διαφάνεια 9 καταγράφεται η αίσθηση των ψηφοφόρων αναφορικά με το πλήθος των κομμάτων που θα συνθέτουν την επόμενη βουλή. Το 47% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι η σύνθεση της επόμενης βουλής δεν θα αλλάξει ενώ το 37% των ψηφοφόρων έχει την πεποίθηση ότι η επόμενη βουλή θα αποτελείται από λιγότερα κόμματα. Μόνο το 16% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι τα κόμματα που θα συμμετέχουν στην επόμενη βουλή θα είναι περισσότερα.

http://patrastimes.gr/arthro.php?id=16921

Δεν υπάρχουν σχόλια: